2018-07-17
番工番到成個人呆曬,今晚約左朋友食飯,佢提議食d辣嘢刺激下我。一向走向潮流尖端嘅佢話知道最近喺銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場(Sogo百貨公司對面)新開左間火鍋店——鋼管廠五區小郡肝串串香。嘩!個名咁長嘅!淨係個店名已經feel到佢嘅霸氣!呢間火鍋主打sell辣,客人大多都是國內同胞,各人滿口都説「普通話」。好奇幾錢一位,細問先知原來佢呢度嘅收費係按竹籤嘅重量計嘅,每100克收$75,咁樣收費又幾特別喎。店內設有大凍櫃,有菜有肉,比例各佔一半,全用竹籤串起來。細心睇,原來每樣食物所用嘅竹籤數目都唔同。竹籤嘅數量就代表左果樣食物嘅價錢。打邊爐首先要決定嘅當然係湯底啦,湯底共有四款。點左番茄鴛鴦鍋。一邊是唔辣,內裏有蕃茄;另一邊是紅(辣的),淨係望見都覺得勁辣,口食到麻辣味,鼻都聞到麻辣香。好醒神,正👍睇下枱面嘅餐具,發現筷子長過手臂,咁嘅設計係方便客人從鍋裏夾嘢食上黎時唔會辣親手;為了避免客人俾竹籤刺襯,精心打造了兩個竹筒,竹筒係陷入枱內,慳地方又夠體貼!侍應好好人,走來推介兩款甜品,分別是「紅糖糍粑」及「紅糖冰粉」,佢話食甜嘢可潤喉,於是每款各要一份。紅糖糍粑外形很吸引,由一條黑色及一
紅糖糍粑外形很吸引,由一條黑色及一條白色糕舔合而𢦓,糕面灑上紅糖,紅糖唔太甜,糍粑煙煙韌韌,食落有口感。
紅糖冰粉一上枱見到一粒粒透明嘅四方體,睇落以為係冰,食落先發現原來係切成大大粒嘅啫喱,唔怪之叫「冰」粉啦!紅糖冰粉同紅糖糍粑一樣,都係响冰粉上灑上紅糖,淡淡嘅啫喱搭配紅糖,恰到好處!
侍應真係夠細心,話如果怕辣,可以出去取醬料時取些蔴油,佢話點蔴油食,可減輕辣味。果然,當我流鼻涕流到成枱都係紙巾嘅時候,將點左蔴油嘅嘢食放入口時,頓時辣味減半,鼻涕都冇流咁多了!
此處環境舒適,有四人座卡位亦有木枱櫈。店的盡頭還有一間大房,內設大圓枱,擺了兩個電磁爐,供大夥兒聚餐。
黎「鋼管廠五區小郡肝串串香」點可以唔食「經典小郡肝」呢!經典小郡肝切成小塊,口感爽脆。
泡椒牛肉係用一片牛肉包住一隻黃色辣椒仔,隻椒有尾指咁長😱!見到已經覺得辣,本身諗住挑戰一下自己成嚿擺入口,但一咬——辣到眼水鼻水都流埋😭——即刻成嚿拎出黎,淨食牛肉。😹🙈
芹菜牛肉係咁多款牛肉裏面我最鍾意食嘅😹。可能因為其他款式嘅牛肉全部都太辣了。芹菜清清甜甜,中和了少許辣,建議想食辣但又唔想食得太辣嘅朋友可以試呢款。
魚豆腐夠彈牙、有口感。
蔬菜都有好多款,估唔到竟然有秋葵食!秋葵入口爽脆,十分新鮮。
咁多種蔬菜,我最鍾意食南瓜😍!橙色嘅南瓜好甜,就算煮左好耐,都仲係好完整,唔會散開曬。
勝瓜、冬瓜、白蘿蔔、土豆、萵荀和蓮藕全切成薄片,咁切嘅好處係快熟,佢地好聰明!食入口十分爽脆。
土豆即係薯仔,平日食開d薯仔都係一嚿嚿正方形,炆到腍曬先食,但今次打邊爐有薯仔食都係第一次!切成薄片嘅薯仔入口清甜又好爽脆,完全唔似薯仔,係幾有趣嘅煮法。
搞鬼嘅係佢杯碟都印上中國標語,如:「好好學習,努力賺錢」、「低調,是最牛B的炫耀」等。
好鍾意佢個麥茶,茶味好香,好好好飲!好快飲完又要麻煩侍應再斟過。
餐廳重喺收銀處提供左薄荷糖比客人可以清下食辣野產生嘅口氣,好貼心呀。
呢間餐廳位於黃金廣場,銅鑼灣地鐵站一出轉個彎就到,交通十分方便!聽講呢間餐廳只係開左幾個禮拜咋,重唔快d去試下,做潮流達人?鋼管廠五區小郡肝串串香係嗜辣一族嘅必到食店!