2019-07-24
生日月份特別幸福🌹🌹🌹今天約了朋友吃生日飯, 晚飯前他帶我去一間 法國甜點專門店😍😍選擇我的生日餅💕💕我是個不折不扣的甜品控🍰🎂🍨🍭🍧看著精緻的法式甜點,即時為之瘋狂😜😜😜原來這間法式甜點專門店, 專賣達克瓦茲。 曾經在大阪的百貨公司買過類似的產品, 但係香港實在第一次 ,遇到賣達斯阿克的專門店。達克瓦茲 dacquoise,法國傳統甜點。令人著迷的達克瓦茲,餅皮是由蛋白、杏仁粉和糖粉製成,外層薄薄的糖粉,外酥內軟內餡溼潤豐厚。店內的款式非常之多,但有點可惜是, 由於多很味道到都太受歡迎, 早在我到達前已經售罄😋😋😋新出的夏威夷鳳梨🍍、 綜合莓果🍓🍒, 還有我很想試的夏日鮮芒果、青檸柚子🍋, 都與我無緣😆😆😆最後我選擇咗五款達克瓦茲, 同埋一款常溫蛋糕。😍😍😍草莓芝士、綠茶麻糬、薄荷巧克力、蘭姆葡萄、黑糖麻糬、老奶奶檸檬小蛋糕。六款產品當中,我最鍾意就係抹茶麻糬達克瓦茲💜💜💜餅皮外酥內軟, 鮮忌廉製成嘅餡料 好似雪糕咁幼滑, 用上日本抹茶調配出嚟嘅餡料 茶味濃郁 ,抹茶獨有嘅甘味非常突出。 麻糬煙韌, 仍然保持濕潤。老奶奶檸檬小蛋糕🍋🍋, 外層以糖霜同埋鮮檸檬汁製成 ,非常清新嘅檸檬
我是個不折不扣的甜品控🍰🎂🍨🍭🍧
看著精緻的法式甜點,即時為之瘋狂😜😜😜
達克瓦茲 dacquoise,法國傳統甜點。
老奶奶檸檬小蛋糕🍋🍋, 外層以糖霜同埋鮮檸檬汁製成 ,非常清新嘅檸檬味😋😋, 內餡蛋糕係好似牛油蛋糕嘅質地, 綿密有質感。
這裏的款式每一個月就會有新產品推出, 真的非常期待下個月會推出更多有趣的口味。
草莓芝士
綠茶麻糬