2024-08-21 307 views
喺香港真係有好多間日式拉麵都好值得試~話說友人係超級雞白湯拉麵控~佢推介左3間而其中一間就係泓一👍🏻上星期趁中午時份見人龍唔算長就排隊等下一試究竟😋~-🍜 豚x雞白湯拉麵 / $105雞湯泡泡飲落好Creamy呢!奶香奶香的~但雞味不算太濃,湯頭和拉麵都夠熱。麵條都算掛湯亦非常之爽身,屬於幼身麵是我喜歡的口感~拉麵還有淡淡的麥香味呢!最好係一口麵一啖湯食落去係最正der~叉燒同埋塊雞肉都好Juicy一啲都唔柴~隻溏心蛋都好正!最後係可以成碗湯底飲晒~又唔算太過鹹。(本喵比較吃得偏重口味的😼)-🍜地雞醬油拉麵 / $108呢碗雖然係醬油湯底,原本以為醬油會比雞白湯會更濃口味點,但竟然係反轉喎~飲落都唔會覺得油膩或者太過鹹,反而這碗是剛剛好👍🏻湯底較為清新~呢碗一樣有叉燒,雞肉和整顆溏心蛋。-🦑天婦羅魷魚 / $38炸的香脆可口還有很香的紫菜味~-🥟大阪燒餃子 / $38章魚燒風味嘅餃子~-🍋‍🟩柚子梳打汽水 / $28一如既往的好喝!一直很喜歡-🍇葡萄梳打汽水 / $28這支葡萄梳打超好飲!店面不大就只有10數個吧枱座位~所以如果唔想排隊等太耐記得要避開高峰時間去哦!確實很值得一試的拉麵

-🍜 豚x雞白湯拉麵 / $105

-🍜地雞醬油拉麵 / $108

-🦑天婦羅魷魚 / $38
炸的香脆可口還有很香的紫菜味~
天婦羅魷魚

-🥟大阪燒餃子 / $38
章魚燒風味嘅餃子~
大阪燒餃子

-🍋‍🟩柚子梳打汽水 / $28
一如既往的好喝!一直很喜歡

-🍇葡萄梳打汽水 / $28
這支葡萄梳打超好飲!
葡萄梳打汽水

店面不大就只有10數個吧枱座位~所以如果唔想排隊等太耐記得要避開高峰時間去哦!確實很值得一試的拉麵呢😋🍜👍🏻

而泓一太子分店更加係香港首間使用自家獨特配方「多加水熟成面」以及相應的切割度而製作出含水量高達38% 的麵體💧色澤光滑既有嚼感而柔軟富彈性!
特性係可以更加吸附到湯汁❤️更加掛湯😋提升到整碗拉麵的層次體驗!麵條的感覺跟一般的拉麵會有所不同~🍜一碗拉麵就是要這樣講究!
2024-08-10
天婦羅魷魚