2019-10-01
每次過海去中環,都會好頭痛,四人行好難搵食,仲要開住BB車......難得happy weekend真係唔想又係大XX or 美X lor。呢次就黎左係雲咸街既steak bar,咪睇呢度蘭桂坊,以為佢只係得啤酒同nuts呀,佢好有正既牛扒架!最正係佢呢款「吉列炸牛扒」,師傅好細心,刀工好厲害,預先炸脆外皮,跟住好平均咁切開一片片,等我地再係個爐仔上面,逐片逐片咁加熱黎食,旁旁仲配在醬汁同鹽,隨喜好原味、添加醬汁或鹽,咪睇佢爐仔細細,傳熱好快,牛肉放上去一陣就轉色食得ga la😋😋套餐仲有前菜新鮮沙律、芝麻醬豆腐,仲有碗放滿飯素既白飯,大公主抱實碗飯唔肯放手🍚除左靚靚牛肉套餐,仲order左兩款大公主好鍾意既小食就係甜甜既「蜜糖蒜香雞翼」同埋大公主成日開口埋口都提起既蝦蝦「鬆脆炸蝦」。雞翼夠晒入味,近骨位置既肉都係熟透,唔會見血生生地,外皮勁鬆脆但唔會硬掘掘死實實,最正係沾埋蜜糖一齊食,勁有BBQ feel😋😋另一款小食「炸蝦條」la,大公主一見到呢碟炸蝦即時碌大雙眼,堅持要將碟炸蝦放係視線範圍最近既位置,務求視覺、臭覺、味覺同時包圍住佢近期既新寵🍤🍤想黎steak bar開餐既朋友仔
想黎steak bar開餐既朋友仔,建議行蘭桂坊個邊條斜路直上,見到7-11轉左直上就到。如果行另一邊大馬路上又會好多樓梯級,同埋人多又唔記得book位,就要早少少去,先容易有位架 enjoy 🥰