2009-12-28 20 views
一行三人到此聞名燒味既餐廳食lunch,碰巧係午飯時間,灣仔既餐廳無不人頭湧湧,門口大排長龍,呢度都唔例外。一入到餐廳,門口玄關位好窄,入面既亦排得密密麻麻,食客背貼背甘坐。幸好餐廳用了落地玻璃,除了減少擠迫感覺,亦令餐廳內部光猛。坐低後,先發覺我地既位置係走廊位,都幾危險下,因為上餐既員工都係係我地背後"攝"過,佢地一個不留神,我地真係會由頭濕到落腳。但無辦法,灣仔既午市,到到都係甘,只好期望呢餐食得平安,同埋期待好食既燒味compensate返。 我當然係試鎮店之寶 --- 燒味,叉燒燒鵝飯 ,朋友們點了燒肉燒鵝飯 & 碟頭飯 --- 豆腐燒腩飯。見朋友既燒肉燒鵝飯既燒肉好大塊,送多過飯,但我既叉燒燒鵝飯,飯同送既比例就無甘誇張。 叉燒燒鵝飯:燒鵝同叉燒既味道唔錯,唔知係唔係多數比鵝,因為我無特別要求都比左我,而叉燒偏瘦,亦燒到好,有兩舊直情到食唔到,但叉燒肉質幾爽;而飯既份量對我黎講係偏多,份量拍得住大家樂!但個最重要既燒味汁就做得麻麻。總括而言:鎮店之寶無坊間吹捧既咁amazing。只知有好多酒樓同樣做叉燒比呢度好,加上服務態度一般,都係試過下就算…

燒鵝肶燶叉燒飯
2009-12-23