2016-07-21
有時候會因為掛住一個地方而想食一樣野,每次經過海港城food court, 就好掛住日本嘅點心店好喜歡日本各種燒果子熱辣辣出爐拎上手嘅感覺,好溫暖哈哈新鮮出爐,綠色嘅係店舖主打嘅綠茶系列,內有吉士/紅豆,黃色皮就會包傳統口味,有芝麻紅豆蕃薯吉士可以揀個人喜歡傳統口味,可以試出一家點心店有無用心去做,通常最普通就係最難整咖嘛😌(扮專家)芝麻口味因為係整定左然後翻熱而唔係新鮮整嘅關係,外面暖入面凍,有少少扣分。個皮就太軟,可以乾身少少會鬆化d,不過加分位係外層嘅黑芝麻粒都好香口,咬落都一陣芝麻香。入面呢,黑蚊蚊,係紮實嘅芝麻碎,有啲似芝麻糊嘅粉再以1:50 清水開出黎嘅餡😂,都唔錯,因為唔會太甜,如果怕甜可以隨心剔走啲餡,既唔會太漏,又唔會太calorie heavy因為真係放工就餓嘅關係,第二日經過又心思思想試下其他味,今次試蕃薯。作為甜薯控,我好驚加左糖水嘅蕃薯餡,會有假假嘅甜味😐不過呢個蕃薯餡,濕潤度剛好,而且有蕃薯天然嘅甜味,好好食呀!值8/10, 如果你想試個無咁heavy 嘅味道,可以試下蕃薯味!
芝麻大判燒
芝麻大判燒