2020-08-21
呢間💛冰室屋企人話好食仲經常特登去幫襯,而早排因為wfh終於試到佢🤩雖然疫情關係會少左人出街食飯,但每次幫襯呢間冰室都總會有好多人係門口等位👩🏻🤝👨🏼👭 好彩佢可以用排隊app,咁樣大家就可以預返時間拎飛唔洗係門口聚集啦🙆🏻♀️.冰室餐牌有唔少選擇,大部分配搭比較少見而且大件夾抵食,搞到我近排食上癮每星期要食返1-2餐先夠喉🤣******************************✨傷風感冒餐🍴($48包飲品)叫得做傷風感冒餐,自然會顧及病人既營養需要💁🏻♀️ 粉麵係特濃蕃茄意式雜菜通粉🍲,可以揀火腿/滑雞,飲品就係驅寒之選既熱黑糖薑檸蜜☕️ 滑雞🐔係一隻雞髀🍗既切件,肉質幾滑有d似海南雞;蕃茄湯底🍅 並非用茄醬/茄膏煮成而係用鮮茄熬製,但因為滑雞本身帶有油,湯底難免會油左少少🤏西蘭花、紅蘿蔔粒同蕃茄份量都幾多,比起平時茶餐廳既粉麵餐完全無蔬菜,呢碗通粉絕對夠晒健康💪🏻套餐有跟火腿奄列🍳+牛角包🥐/3.6牛乳炒蛋🥚+牛角包🥐,奄列正正常常無特別;牛角包口感就偏淋唔夠香脆,普通食ok但如果用西式麵包店出品既牛角包黎比佢就差左d🙈-✨全日歐陸早餐🍴($53包飲品)主角可揀板煎蜜糖雞扒
✨傷風感冒餐🍴($48包飲品)
✨全日歐陸早餐🍴($53包飲品)
主角可揀板煎蜜糖雞扒🐔/美式千島炸魚柳🐟/厚切豬扒🐷,加上3.6牛乳炒蛋+半條司華力腸+沙律+薯餅+牛角包,同埋熱飲☕️
炒蛋🥚食落幾滑,有蛋味但唔算好濃;幫襯當日唔想食咁heavy就將牛角包🥐轉做多士🍞,多士輕微烘過保留麵包既鬆軟,食落帶有少少奶味,同平時食開既白麵包有唔同😳
沙律菜🥗就夠晒新鮮,份量同樣俾得好大方,加埋麻醬黎食好開胃😋
最誇張既莫過於塊厚切豬扒🐷,佢真係厚切而且好大塊!有時會食到d又乾又鞋既豬扒,呢度塊豬扒煎到金黃色,肉質唔韌有咬口而且醃得夠入味,完全無雪藏味,呢份all-day breakfast 絕對令你覺得大滿足!
✨ 巨人漢堡·厚切沙律豬扒包🍔($34包飲品)
呢度既下午茶餐同樣吸引,而巨人漢堡系列就有雞扒/厚豬扒/自家製黑椒漢堡扒3款,之所以叫巨人漢堡係因為佢真係好巨!
漢堡包🍔係用芝麻豬仔包,帶有好香芝麻味;入面有沙律醬、芝士🧀、煎蛋🍳、厚豬扒🐷、蕃茄🍅同生菜🥬
原以為漢堡包塊豬扒會細塊d,點知同all-day breakfast既豬扒一樣咁大塊,成3/4把餐刀咁長,全日淨係食呢個下午茶餐已經夠飽😂 咁既價錢包餐飲仲咁大份真係去邊度搵!
⚠️另外可以加5蚊配薯條🍟/麻醬沙律🥗/火腿粟米通粉🍲/火腿鮮茄通粉🍲,絕對夠飽🤰🏻
👧🏻人均消費:$50-$60
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:4/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻♀️服務指數:3/5
👍🏻再訪指數:4.5/5
📍時代冰室
地址:沙田沙角街5號沙角邨沙角商場2樓222號舖
⏰營業時間:07:00–22:30 (Mon–Sun)