2020-09-29
平時好少去荃灣,今日難得探住喺荃灣嘅朋友,佢帶我去咗係屋村入面嘅呢間韓正屋,鋪位唔算好大,但係啲座位都好舒服,好闊落。食物同飲品嘅選擇都幾多,而且全部都好平。鐵板燒雙拼我哋嗌左雞肉拼豬肉,份量超級多,而且仲配埋一碗白飯。雞肉夠嫩滑,豬肉有少少辣,好過癮。白飯睇落似係珍珠米,好香口。韓式炸雞配芥末沙律醬炸雞大概有五至六件,同韓式嗰種係有少少分別,但係外皮都炸得好脆卜卜,雞肉本身都好滑。個人最鍾意嘅係佢個芥末沙律醬,同個炸雞真係好夾,好好食。韓式泡菜湯年糕韓式泡菜湯年糕份量都好多,入面有好多泡菜同埋年糕,仲有金菇同蛋。個湯有少少辣,好暖胃。年糕唔會好似自己買嗰啲咁厚,都幾煙韌,又飽肚。蘋果茶嗌咗一杯凍嘅一杯熱嘅,兩杯入面都有好多好甜嘅蘋果粒,個人認為凍嘅同啲嘢食比較夾。而家嘢食又平又大份嘅餐廳真係好少見,下次有機會嘅話就想試吓佢嘅部隊鍋啦。
鐵板燒雙拼
韓式炸雞配芥末沙律醬