2020-01-27
每次嚟大埔主要去舊墟直街食飯,之前食過雞煲打邊爐和韓燒,今次就黎呢條街唯一嘅西餐chill下🥳未到7:30餐廳已經坐滿人,後來先發現戶外有幾張枱,方便晒食煙嘅人😄——————————🔹吉列西班牙黑毛豬扒芝士漢堡·炒蛋·薯條 $148看到隔離枱叫這個漢堡非常大份,令我心郁郁叫埋一份😚 果然份量冇令我失望,成個漢堡超級大,中間夾著一大塊吉列豬扒、芝士、炒蛋、生菜和番茄。一拎上手唔知點食,最後切開一半😂每啖都好滿足,上下兩層麵包烤得香脆,裏面炒蛋很滑,吉列豬扒不算太厚身,外面炸得香脆,裏面肉質軟腍不乾身😋薯條是帶皮,炸得香脆可口,不錯👍🏼-🔸穀飼澳洲黑安格斯肉眼牛扒8安士 $228每次去西餐店,總會被牛扒吸引~這個黑安格斯肉眼牛扒叫七成熟,烤得剛好,切開還見到些少未完全熟透的肉,食落唔韌。餐廳還提供了紅酒燒汁和芥末,燒汁偏稠身,主要用來蘸,味道亦是鹹;芥末則減輕牛肉的油膩感😋-🔹綠茶心太軟·自家製士多啤梨雪糕 $75這個心太軟即叫即製,一切開裏面的流心綠茶醬流出來,外面的蛋糕有小小脆口,味道不會太甜,還有很香綠茶🍵🥰而自家製士多啤梨雪糕食到果肉,有淡淡士多啤梨香,所以不似市面上那些香精雪糕味
——————————
🔹吉列西班牙黑毛豬扒芝士漢堡·炒蛋·薯條 $148
薯條是帶皮,炸得香脆可口,不錯👍🏼
🔸穀飼澳洲黑安格斯肉眼牛扒8安士 $228
🔹綠茶心太軟·自家製士多啤梨雪糕 $75
這個心太軟即叫即製,一切開裏面的流心綠茶醬流出來,外面的蛋糕有小小脆口,味道不會太甜,還有很香綠茶🍵🥰而自家製士多啤梨雪糕食到果肉,有淡淡士多啤梨香,所以不似市面上那些香精雪糕味🤪