對屯門大興—帶熟悉既人,會對"大力水手"這名字不默生,你問屯門人多數都知到係邊。佢出名唔係賣大力菜,佢出名在煮靚齋菜。今日同朋友釣魚後去大興買野,就順手去食大力菜。。。啊。。係齋菜!大力水手而家轉左去隔離開店,名字都無左"水手"兩字,重裝後既大力齋菜有D似台式餐館feel ,不過都有D畫等等小飾物,再加上不斷重播經文音樂,有一點佛堂食齋既感覺。今日三個人,食左二大三細,另外我叫左杯豆漿添~話明係齋菜,所出既緊係齋來啦!,這lee牒招牌咕嚕"齋"真係呃得下人,味道,醬汁真係十足真咕嚕"肉"感覺,齋肉口感有八成似,配料又多炒得剛好,$55係貴D,不過值既! 來了個餸,緊係來個飯/麵啦,我地就叫左羅漢齋炒麵。硬身既麵底在上方配上多汁的齋料。好吃脆口既人可以快手夾落碗享受,愛食多汁或濃味既可以拌一下,等汁料被麵吸收後再食,很多食法。比起炒麵,由冬菇,竹筍,木耳,粟米芯組織成的配料很香口,配麵一起食—絕。之後來既係琵琶豆腐,味道一般,外面炸得脆口,但味道不是太好。內裡豆腐還好,但整體上捉唔到我心。我地仲叫左個好似樣既"酥炸香滑鮮奶"。表面係炸得脆如春卷的皮,包住己炸成布丁狀的香滑鮮奶,鮮奶並不帶

今日三個人,食左二大三細,另外我叫左杯豆漿添~
招牌咕嚕肉。$55
羅漢齋炒麵,$40
酥炸琵琶豆腐,$28
酥炸香滑鮮奶$28
我地仲叫左個好似樣既"酥炸香滑鮮奶"。表面係炸得脆如春卷的皮,包住己炸成布丁狀的香滑鮮奶,鮮奶並不帶有濃郁鮮奶味,帶有一點似椰奶的香味。
布丁狀的炸鮮奶,炸得剛剛好
最後來了個即煎蘿蔔糕。有一點粉多配料小。平凡而吃不到甚麼配料的感覺(看就看到點)。$11有點唔值。
蘿蔔糕$11
加茗茶費連加一,三人—共$191,不可以話平,算還可以,喜歡食齋菜又來到屯門既可以一試。

P.S.: 今次既相唔係用單反影,相質不好請見諒
2010-09-19
$64 (Lunch)
招牌咕嚕肉。$55
羅漢齋炒麵,$40