2023-12-14 705 views
今日心思思就撲去嗰間人氣旺旺嘅上海小館。行過去,聞到一陣撲鼻嘅香味,叫我即刻肚子叫喚📣。首先,嚟個小籠包,見到啖啖肉餡包裹住冒煙嘅湯汁,我嗌落去嘅時候就忍唔住嘩嘀一聲,真喺好彈牙,好多汁,啖啖肥美𠵱家!跟住,炒米粉🥢,噏你話,條條絲絲,軟腍腍之餘又帶啲微微嘅焦香,食落去滋味真係得嚟又唔膩口。再嚟,必食嘅紅燒肉!肥瘦相間,透住光,真喺幾靚仔。食落去嘅時候肥而不膩,溶喺口裏嘅那刻,我覺得自己夠哂幸福!最後,甜品上場:杏仁豆腐。入口即融,甜而不膩,透心涼,啱啱好圓滿收尾。總括黎講,呢次食飯體驗,真係令人心情大好!啲菜式精緻得嚟,又有嗰份家鄉嘅味道。下次我定會再嚟掃街,搵下仲有冇啲嘢食藏住未試呀!👍🍴🌟