2018-08-20
辛苦左一週既螞蟻上班生活,又黎到萬眾期待既週末,係朋友強烈推介下,黎到呢間靚景餐廳撐枱腳。美味、舒服、服務好、又夠飽肚,這些才是我所追求的。上一次食泰國菜都差不多成兩個多月,尖沙咀每樣菜式基乎都可以食到...今日去呢間靚景餐廳就係【藍象泰國餐廳】我知道這區泰國菜是多不勝數的,但在朋友強烈推介下就係呢個週末試試啦...【藍象泰國餐廳】位於海港城3樓,門面都話到你知係一間格調高雅既高級餐廳見到有牌寫住連香港在內,全球有十二間分店!相信亦係泰國極具代表性既高級宮廷料理餐館。全間餐廳由藍色黑色為主,藍色射燈使整間餐更浪漫,更有氣氛,藍色牆上勾畫泰國地度感覺既畫風,有風味之餘而又不失貴氣。入面都分左唔同既區域,有BAR枱居,有靠窗口的,有隱幣小小的位置亦有一個高私穩度的空間。靠窗口一排座位更可以望到維港一部份,美食配上靚境,又係另一種享受。但我與這個靠窗口無緣只可坐在入面的一張普通二人枱 但都不會不開心的!打開Menu睇一睇,呢到基本上涵蓋大部份傳統泰菜,更增添左一點點fusion式既菜式,當然甜品就唔少得,足足一頁選擇,真係心大心細,絕對要花一點時間先決定到食咩先好。圖片配文字永遠最吸引的!從
今日去呢間靚景餐廳就係【藍象泰國餐廳】
從太多選擇當中揀左幾款心儀的!
小食併盤 $168
頭盤必須要選,皆因併盤入面已經包含5款小食,比起單點會更抵食更多元化,況且入面包含既絕對唔係普通常見既小食。
小食併盤
分別係「脆皮青咖哩黃金包、藍象炸蝦餅、馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿、泰式沙爹豬串、泰式沙爹雞串,每款2件。」
脆皮咖哩黃金包由蝦肉雞肉混合青咖哩製成,再由薄脆皮包住,青咖哩偏甜味,椰汁味重,味道相當唔錯,外皮薄而且超脆。
炸蝦餅有酥炸既感覺,不油膩而且入面既蝦肉非常彈牙。
馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿係當中最特別既存在,味道咸咸地,質感同一般既花生糖唔同,軟綿綿加上半溶既狀態,非常岀色,另外配合菠蘿,成件事咸咸甜甜咁,味道非常深刻。
仲有既泰式豬串及雞串較普遍,就不多説了,水準是有的,但不太驚喜。
再黎就係朋友最愛既藍象特式冬陰公配大蝦(1位) $88
食泰國菜點可以唔叫冬陰公?
藍象特式冬陰公配大蝦(1位)
冬蔭公的確真材實料,感覺上沒味精。
配上大大隻既虎蝦,超豪華,主湯味道都幾辣,同平時食既酸味冬陰公完全係兩回事!
對上一次食真正有辣度既冬陰公係清澫,個人覺得冬陰公必須要辣才有越食越過癮既感覺。你又覺唔覺?
藍象特式冬陰公配大蝦(1位)
泰式紅咖哩配牛肉 $188
紅咖哩係用乾紅椒製成,對比青及黃咖哩較為辣一點,配濃味既牛肉比較合拍,特別惹味!
咖哩做得夠creamy,牛筋腩肉質爽帶小小油脂,而且燘得非常入味,好好食!
泰式紅咖哩配牛肉
油鬆餅(2件) $38
另外,如果選擇咖哩非常建議加多一份油鬆餅,搭配咖哩汁黎食先食到真正咖哩當中既精髓!超正的説。
超捧的!加入自己喜愛的咖哩配料多一入滋味!
油鬆餅(2件)
黑白糯米飯配泰國芒果 $88
終於黎到期待已久既甜品時間,單單睇賣相已經殺死人。
黑白糯米飯整到好似sushi咁,好精緻呀,黑糯米配芒果醬,白糯米配椰子醬,兩種不同的味道,仲加埋表面有些烤過的椰絲,連同底下既芒果薄片一齊食,多重既口感,墊底還有芒果片!
黑白糯米飯配泰國芒果
直情好似一件甜品壽司!唔好忘記呀!仲有隔離既新鮮芒果同雪糕,芒果超級甜!
食完包保...安多酚爆棚。大滿足呢!
黑白糯米飯配泰國芒果
呢度餐牌選擇真係好豐富,我相信下一次黎都係要心大心細好耐先再揀到...
論地點非常好,環境舒適中帶點浪漫,燈光柔和都食得慢點傾得耐點!雖然我既位置望唔到海景,但見到藍格調,長玻璃都好有浪漫感覺!室內裝潢配合以藍色為主體!我非常喜歡,面積又大,寬敞走廊,正!
論價錢有平有貴,每人平均消費$300都還可以吧!畢竟...身為泰國過江龍,仲係其創辦人 Nooror Somany 被泰國政府譽為「泰國美食大使」,而其餐廳更被選為「曼谷50家最頂級餐廳之一」。擺明走高檔路線!所以敗費合理既!
論食物看上去蠻高級,好精緻漂亮!但有點細份,可能就係貴精不貴多呢!食物配搭夠創新...外面吃不了的!這樣就夠啦!
員工反應快,態度良好,成餐食得開心,不錯的推介喔!閒時豪一豪,挺快樂的!