2019-04-16
上次入黎元朗之後女朋友一直心思思想再黎玩多次,既然咁就順下佢意再黎元朗覓食。特登上網搜尋咗呢間隱世料理店,俾個驚喜佢之餘又順道慶祝我自己嘅生日。白子。當造嘅白子飽滿又大舊。奶香幼滑質感配上酸汁醬油,好好食。南瓜豆腐。以為會好重南瓜嘅蔬菜味,但食落溫和反而突出木魚湯汁嘅咸香。凱撒波菜沙律。藍芝士唔係咁多人接受到,覺得佢有陣咸魚味。但可惜遇上我地兩個芝士怪,只有更鐘意,哈哈。少少藍芝士已經好夠味。因為只係前菜所以唔有太多,刺激味道令人更開胃。刺身拼盤七點。芝麻瑩光魷魚。因為當造所以粒柆都好多膏,食落香滑彈牙,唔錯。真鯛/竹籤魚。口感軟腍腍配上柚子酸汁,味道幾清新。而竹籤魚皮十分爽脆,不用沾醬油都好好食。鱈魚/鰤魚。厚厚一片入口油香豐腴有咬勁,食得出佢地魚油比例好重,同樣十分肥美鮮甜。用上柚子胡椒可以輕輕降低油膩感,迎接跟住落黎嘅菜式。汁煮金目鯛。平時都係食灼燙刺身多,但用上茄子洋蔥燉煮又有另一番風味喎。因為茄子及洋蔥散發嘅甘甜令結實魚肉軟化及入味,所以食落唔膩,個汁覺得可以用黎餸飯都一流。鹿兒島A4和牛天婦羅。肉眼部位炸得五成熟,內裡夾咗紫蘇葉令到牛肉食落唔油膩。入口外脆內軟嘅口感加上又多
剝皮魚/針魚。用薑蔥/蘿蔔茸等濃味蔬菜配襯嘅針魚,魚肉鮮味愈咬甜味愈出。而剝皮魚配上魚肝凍食,咸香味道一反之前各款嘅印象,鮮濃混和令人一試難忘。
北寄貝壽司。鮮甜味係食完幾道白肉魚後更覺明顯,爽實貝肉令人回味。
有時要食好野,真係要花啲時間同心機搵出黎。不過最緊要都係有人願意不辭勞苦一齊上山下海周圍覓食。哈哈。