2024-09-19 387 views
今日同幾個朋友諗住北上🚃食好嘢,點知有個朋友話(大圍)有間粵菜啲嘢幾好食😁就決定留港消費支持1吓(香港小店)👏👏👏個朋友果然冇介紹錯👍🏻佢哋啲點心真係有驚喜,最出色就係個「蝦腸」🦐每隻蝦仲大過隻5蚊銀🪙,啲蝦非常之爽口🍤。「山竹牛肉」啲牛肉.好新鮮.好鬆軟.好有牛肉味,個夥計聽到我哋講嘢,仲話啲牛肉係每日新鮮打架,個樣叻叻咁樣😤。幾個朋友一致肯定全餐MVP 1定係「咖喱魷魚」,咖喱魷魚每件都好厚,咖喱味好濃,最特別係碗底竟然有烏冬,如果再多啲烏冬就勁正啦。「豉椒牛肉炒麵」啲麵勁脆食到最後都好脆,牛肉一樣係好新鮮,正👍🏻「黑椒牛仔骨」就非常之惹味,味道啱啱好,唔係好鹹,全餐最普通就係「排骨陳村粉」啲排骨味道冇問題,陳村粉因用隻碗太細豉油都放唔落👎「鹹魚肉餅飯」啲飯粒粒分明,啲肉餅夠鬆軟,啲肉味都好燶,講真呢間舖頭啲牛肉同豬肉質素非常之高。最後仲食埋個甜品「焦糖燉蛋」🍮講真,真係好好食👍🏻蛋味非常之濃,仲好食過專門整甜品嘅舖頭。