2019-09-09 88 views
同朋友去維園泳池游水後,去大坑食飯,大坑越來越多野食,其中結業嘅都唔少。而呢間火車頭開咗十幾年,一定有佢嘅優點!晚飯時間雖然剛好唔洗等位,但都幾乎坐滿。裝修行懷舊風格,有唔同嘅擺設。食越南野一定會點生熟牛肉湯河($72)牛肉湯好香濃,牛肉份量超多,生熟牛肉有兩種口感~我就鍾意生牛肉多啲,新鮮嫩滑!好有牛味😍牛油果軟殼蟹紙米卷($78)即做的紙米卷,外面暖暖地,軟殼蟹熱辣香脆,同牛油果永遠都係perfect match!但個size有啲大,要一啖咬到唔容易,啲料好易會走晒出嚟🤣馬拉盞炒通菜($78)青梗通菜爽脆惹味,味道啱我同朋友口味,濃味得嚟,辣度適中又唔會太鹹👍🏻蟹肉炒粉絲($158)份量都幾多,仲有嘅扎肉,不過主角蟹肉就唔係好見影,可能炒嘅時間散晒🙈整體嚟講最鍾意生熟牛河同埋馬拉盞炒通菜!牛河湯底好濃牛味,難怪咁出名!有機會去大坑會再食👍🏻👍🏻👍🏻
而呢間火車頭開咗十幾年,一定有佢嘅優點!
晚飯時間雖然剛好唔洗等位,但都幾乎坐滿。
裝修行懷舊風格,有唔同嘅擺設。

食越南野一定會點生熟牛肉湯河($72)
牛肉湯好香濃,牛肉份量超多,生熟牛肉有兩種口感~
我就鍾意生牛肉多啲,新鮮嫩滑!好有牛味😍

牛油果軟殼蟹紙米卷($78)
但個size有啲大,要一啖咬到唔容易,啲料好易會走晒出嚟🤣

馬拉盞炒通菜($78)

蟹肉炒粉絲($158)

整體嚟講最鍾意生熟牛河同埋馬拉盞炒通菜!