2023-09-02 375 views
2023年8月9日 星期三由於實在好掛住日本既野食,但又無得飛過去食,唯有今晚同老婆去大坑既居酒屋食餐好既,當去左日本一去到餐廳就見到佢既外觀好有傳統日式居酒屋既感覺,以木為主調,襯有好多款植物,充滿日系feel入到去坐低左睇個餐牌見到都有幾多食物可以選擇,淨係刺身壽司都有成大頁,價錢都唔算太貴,所以好快我哋揀咗想食乜,冇乜睇過價錢等咗大約幾分鐘左右,首先有鱈魚乾,燒得好香又脆口,就咁食已經好夠味,點埋沙律醬更加滋味之後有冰頭甘醋漬,其實係三文魚頭黎,咬落去好彈牙,充滿骨膠原,酸酸地幾開胃再黎有薄切深海池魚,切到每一片都大小一樣,完全睇得出師傅嘅刀功,魚肉有咬口,十分新鮮,同醬汁好配合呢個係吞拿魚三味,有中拖羅同大拖羅,師傅仲已經切好紋路,食落去完全冇筋,入口即溶,吞拿魚味好濃郁然後有軍艦三貫,分別係海膽、吞拿魚蓉同蟹肉,海膽完全食唔到腥味,好鮮甜,蟹肉軍艦就每一啖都食到濃郁嘅蟹肉,而且上面仲有蟹膏添另外我哋再要咗火炙三貫,分別係火炙牛肉、火炙左口魚同火炙三文魚,經過火炙之後更加激發香味,面頭有少少焦香,其中左口魚同三文魚嘅魚油燒完之後更香再黎有西京燒銀雪魚,肉質好嫩滑,加埋西京燒汁就
2023年8月9日 星期三

再黎有西京燒銀雪魚,肉質好嫩滑,加埋西京燒汁就更加惹味,啖啖肉完全冇骨

呢個係網燒安格斯西冷牛扒,勁大塊,師傅仲好貼心幫我地剪開左,方便進食,牛扒燒得啱啱好,唔會過熟,有咬口但唔會好韌,牛肉味好香濃

最後仲有芝士免治雞肉棒,芝士燒到溶溶地,配埋生雞蛋撈埋既醬汁一齊食真係好夾,啖啖雞肉加芝士食到停唔到口

食咗咁多嘢埋單每人大約$800左右,食到勁飽!!
2023-08-09