2017-07-27 1626 views
記得5年前我地去西班牙蜜月旅行係Segovia食過西班牙烤乳豬之後,一試愛上,之後係香港同澳門好多餐廳都再搵有西班牙烤乳豬嘅餐廳品嚐。今日係同老婆嘅紀念日,為左俾個驚喜佢,我訂了大坑The Socialhouse呢間歐陸餐廳。The Socialhouse我係雜誌見到的,吸引我帶老婆去呢度慶祝紀念日主要因為The Socialhouse嘅招牌菜係西班牙式燒乳豬,老婆超級喜愛,我希望可以去呢度一齊回味係西班牙渡蜜月嘅點點滴滴。☺️我地一收工就約左直接入大坑等,當老婆知道我係帶佢去食西班牙式燒乳豬時,非常興奮。我地未夠7點已經到The Socialhouse,因為未到晚市繁忙時間,我地係第一枱客人,老闆好熱情咁介紹餐廳招牌菜西班牙式燒乳豬,我地當然立刻點左先,因為老闆話西班牙式燒乳豬係即點即製,需時要45分鐘。另外我地點左Today Special的Fresh Summer Berry Salad,Openrice好多人推介嘅白啤煮蜆,飲品我點左一款Cocktail, 老婆果杯就唔要有酒精的。餐牌好簡單,只有兩頁。餐廳裝修好雅致同好高格調,點完餐,我地趁其他客人未到時周圍參觀拍照。😆主菜到之

餐牌好簡單,只有兩頁。

主菜到之前我地先食香草番茄麵包,我地兩個人份量都唔少,非常鬆脆,香草味濃,雖然我地都驚食太多會食唔落主菜,不過都忍唔到口差唔多清哂。🙈
香草番茄麵包

Fresh Summer Berry Salad極新鮮,賣相亦非常吸引,Salad個Sauce唔酸好清甜,果香濃郁嘅無花果同莓再加上清新脆口嘅沙律菜配呢個Sauce,非常醒胃可口,我地兩個好快就清碟。😆
Fresh Summer Berry Salad

白啤煮蜆嘅蜆連同西班牙辣香腸用Blanc煮,富有酒香但唔苦澀,蒜味同香草味突出但亦唔會搶去蜆嘅鮮甜,難怪咁多人推介。份量都好多,我一個都食左差唔多20隻。

白啤煮蜆

我食完嘅蜆殼,老婆食嘅份量應該唔少過我。😙

主角西班牙式燒乳豬冇得彈,皮薄而且超脆,豬肉唔太肥但都好鮮嫩多汁,比起我平時買嘅西班牙黑毛豬肉味更濃。老婆亦對呢份乳豬讚不絕口,今日係呢度慶祝紀念日絕對揀得好啱。👍
西班牙式燒乳豬

燒豬好鮮嫩而且肥肉唔多。

西班牙式燒乳豬

我點的Cocktail係Mojito,淡淡薄荷味,邊飲邊享受乳豬,正。

Mojito

老婆飲果杯叫Rose Lycee Cooler,菠蘿同荔枝味好夾,粒荔枝老婆俾左我食,好甜好好味。
Rose Lychee Cooler

埋單居然每位唔駛$400,呢餐慶祝紀念日飯相當值得。😍
2017-07-26
$390 (Dinner)
Celebration
Anniversary