2017-08-28
上次去大坑食飯, 行嚟行去行到迷路, 行到去華倫街見到一座Service Apartment下見到有間法式餐廳, 店員竟然望出嚟同的地微笑我同朋友就話我哋下個月要嚟呢度食朋友事先訂咗位, 我哋一開門入去, 店員就問係咪x xx小姐呀! 歡迎呀! 打後上每一道菜都會xx小姐, 介紹返呢道菜...(呢啲咪係Service囉)餐廳提供3-Courses -$390 / 4-Courses Dinner Set -$430餐前麵包配自家製黑松露牛油_Starter - 香煎法國鵝肝芒果甜酸醬睇唔睇到先, 塊鵝肝有幾厚呀😍! 鵝肝表面有我最鍾意見到嘅金黃色, 入口感覺細嫩, 鵝肝底部有黑醋, 芒果醬可平衡鵝肝嘅油膩感, 仲配咗啲甜甜地嘅果仁, 提子乾Soup - 龍蝦湯店員介紹餐單時, 有提及餐廳會用每日新鮮運到的波士頓龍蝦來烹調菜式, 既然Starter無order經典龍蝦沙律, 就點都要飲龍蝦湯滿足下, 再加上我本身真係好鍾意龍蝦湯呢個龍蝦湯都幾特別, 加入雜菜, 利用蔬菜令甜度增加, 湯內的波士頓龍蝦肉好嫩滑 (老老實實 - 之前未食過呢種口感), 龍蝦湯味道濃郁, 仲幾大碗😜Main -
我同朋友就話我哋下個月要嚟呢度食 朋友事先訂咗位, 我哋一開門入去, 店員就問係咪x xx小姐呀! 歡迎呀! 打後上每一道菜都會xx小姐, 介紹返呢道菜...(呢啲咪係Service囉)
餐前麵包配自家製黑松露牛油_ Starter - 香煎法國鵝肝芒果甜酸醬
睇唔睇到先, 塊鵝肝有幾厚呀😍!
鮟鱇魚個名有啲陌生, 原來就係Monk Fish, 剛才店員介紹鮟鱇魚與三文魚口感一軟一硬, 形成唔同層次的口感
鮟鱇魚 - 魚味濃香, 肉質較實
三文魚 - 魚肉超滑有入口即融的口感, 的確與鮟鱇魚形成對比
旁邊仲有甜甜的南瓜蓉😋
呢個配搭好得意, 將單調的芝士蛋糕搞搞新意, 蛋糕面得焦糖燒的脆香, 芝士蛋糕係得愛的New York Cheese Cake口感, 仲有又脆又香的餅底