2022-01-09
久仰吳師傅私房菜嘅大名,但都未曾去過佢位於大埔嘅小店,今次一去真係不枉此行,好多菜式都令人讚嘆🥰星期日午市時間到達,等了一段短時間就可以入座,但聽聞晚市係好full!🔆花雕醉雞(例牌)$𝟛𝟠 例牌份量呢個價錢,無諗過比到咁多肉嘅部位👍🏼香醇的花雕味滲入雞肉內,酒香於口腔內散發,岩哂嗜酒嘅朋友🍶🔆芝麻骨$𝟞𝟘呢個係一道鹹味菜式,但對於用醬汁包裹排骨,我更希望係蜜味🍯不過佢嘅肉質仍然值得欣賞,不會感覺好嚡,咬落去肉就會離骨🔆香蔥牛肉餃$𝟚𝟝 看似細細粒的雲吞,實則皮薄肉味香濃🥟牛肉沒有筋黏連,混合蔥花掐成餡。湯底亦是不容錯失的精華,一啖餃時一啖湯😋🔆黃金蟹盒$𝟚𝟘 呢種巧手小菜唔試下都唔知邊度有得食😂餐廳將拆好的蟹肉放入雞蛋蒸然後再炸成為一個個黃金盒🦀咬開全是一絲絲的蟹肉😍個人忽發其想沾少少醋會否更加鮮味😝下次試下🔆金牌碗仔翅$𝟚𝟝連一碗翅都令人感受到餐廳的用心,舀上黎唔會有好稠嘅質感,裡面材料很充足,不會將貨就價,食到有熬煮的味道🔆懷舊狗仔粉$𝟚𝟝呢個算係相比下無咁特別,味道同出面食過嘅差不多。湯裡有香菇肉碎🍄飲落鮮甜🔆紅棗糕1件$𝟟 呢個係入座前最期待嘅甜品🥰一人一件飯後份量剛剛好,質
🔆花雕醉雞(例牌)$𝟛𝟠
🔆芝麻骨$𝟞𝟘
🔆香蔥牛肉餃$𝟚𝟝
🔆黃金蟹盒$𝟚𝟘
🔆金牌碗仔翅$𝟚𝟝
🔆懷舊狗仔粉$𝟚𝟝
🔆紅棗糕1件$𝟟
呢個係入座前最期待嘅甜品🥰一人一件飯後份量剛剛好,質感意想不到係濕潤,似芝士蛋糕,紅棗味香甜突出。如果喜歡更可以$50一盒帶走😈
🐰欣賞佢嘅每款菜式份量都剛好,相對價錢亦很便宜,變相即使2-3人同行亦能夠試到好多款式。除左食物出色,店員亦很熱情招待客人,令整個用餐體驗很愉快