2022-08-24 74 views
💛海南雞冬陰功湯粉SET$78一個set會有主食、三款小食,同埋一款飲品。首先,個人覺得最吸引嘅就係個冬陰功湯🌶,如果都係鍾意酸酸辣辣嘅話,咁呢一碗就啱晒你。因為佢個湯底真係好濃郁,好重泰式香料味,而且啲湯粉索曬個湯超入味。至於海南雞都好嫩滑,而且部位都好大方,啖啖肉咁🍗佢會有三種醬汁附上,個人最鍾意最右邊嘅薑辣汁,調味好適中好開胃。💛清邁黃咖喱牛坑腩飯$78同樣地佢落嘅材料都絕對唔手軟,一碗起碼有八、九件牛坑腩,唔使就住就住食。而且佢嘅牛坑腩同薯仔都煮得夠軟淋🍛,唔使驚會咬唔斷。美中不足嘅係佢啲咖喱比較偏港式餐廳風味,少咗啲泰式嘅感覺。值得一提嘅係,呢個set其中一款小食係酸辣無骨鳳爪,個人覺得係跟餐上小食入面最高質嘅。除咗佢調味啱啱好之外,鳳爪本身都好爽口,咁熱嘅天氣下真係好適合食。💛龍眼冰$10 凍薑蜜$5本身以為龍眼冰係沙冰,結果原來只係普通嘅飲品。飲落去有啲似椰青水嘅感覺,上面落咗好多新鮮嘅龍眼。但因為我本身想飲嘅係沙冰所以無驚喜到我。至於凍薑蜜就比較推介,佢嘅薑味同蜜糖味嘅比例好適中,唔會特別甜或者特別辣。💛芝士忌廉蘑菇雞翼$42呢款小食係單獨咁叫,個人覺得幾值得推薦。佢表

💛海南雞冬陰功湯粉SET$78

💛清邁黃咖喱牛坑腩飯$78

💛龍眼冰$10 凍薑蜜$5

💛芝士忌廉蘑菇雞翼$42
呢款小食係單獨咁叫,個人覺得幾值得推薦。佢表面煎得夠焦香,而且佢係去咗骨嘅雞翼🍖,裏面包住半流心嘅芝士忌廉蘑菇。外面嘅焦香同裏面嘅香濃配合得好好。