平時經常都會去大埔揾好嘢食,呢排真係好想食日本嘢呀,之前聽過一位朋友話食過廣福道呢間良鮨性價比高,仲要好近巴士站,交通真係好方便好易揾到。於是就約埋岩岩踩完單車黎到大埔嘅朋友仔一齊黎食喇!我地今次係坐喺bar枱位置,好有omakase嘅感覺,可以睇住師傅整嘢食~呢度點餐係Scan QR code落單,非常方便。同時都有實體menu,可以睇到大張啲嘅圖,超正。除咗刺身、手捲、壽司、燒物之外,仲有小食同埋丼飯等等,好想每樣都簡啲,哈哈~我地之後就叫咗各種壽司捲物同埋一啲串燒同埋小食。我重點簡咗炙燒和牛壽司、炙燒帆立貝壽司、炙燒三文魚壽司、日本海膽壽司、厚燒肉子~因為叫咗都幾多款下,重點分享下我最鐘意嘅幾種先。首先入口嘅係炙燒和牛壽司,和牛入口即溶,牛嘅油加上醬料同肉汁真係出色,除此之外仲有好香嘅火炙味!因為我勁鐘意食炙燒,所以叫咗好多款炙燒類嘅,之後依然係炙燒~帆立貝壽司。帆立貝大大粒,貝類嘅嗰種甜味真係好出,好好味。之後仲有重點講嘅就係海膽,佢有加拿大同日本嘅海膽簡,我地就簡嘅就係日本海膽,一啖過咁食,咬落去海膽嘅鮮味喺口入面爆出黎,好creamy,最重要係完全唔腥,可以感覺到係好新鮮,

之後仲有重點講嘅就係海膽,佢有加拿大同日本嘅海膽簡,我地就簡嘅就係日本海膽,一啖過咁食,咬落去海膽嘅鮮味喺口入面爆出黎,好creamy,最重要係完全唔腥,可以感覺到係好新鮮,就係超好味,之後回味咗好耐先捨得飲杯熱茶!

除咗壽司想特別講,仲有玉子燒都係好好味,蛋香同醬汁融合得好好,三粒真係唔水夠喉,好想再食多啲哈哈。

除咗重點想分享嘅之外,仲食咗好多嘢,最後同朋友做咗最後先離開嘅食客,哈哈,美食加埋一樣識食嘅朋友一齊食,真係會更加好味~

總括黎講,呢度嘅食材新鮮,性價比高,下次如果喺大埔又想食日本嘢嘅時候,都會想再過黎食多次!
  • 厚燒玉子