2021-07-10
今日好熱,諗住簡簡單單食完餐晚飯就算。於是去左東江食家買外賣返屋企。呢間食店由細食到大,食物的質素一向好穩定。叫左2個飯盒,原來飯盒會再送多個細湯,我地三個人食,就再要多個大湯。今日係花生雞腳湯,佢地的湯的款式不多,你來食5次,可能都會有3次係呢個湯。大湯 ($13) 有2隻雞腳,細湯就有1隻。今日啲花生好多,而無論是花生定微豆都煲得好淋,好好飲。雞腳就幾乎皮骨分離,所以亦好易咬,今晚最滿意呢個湯。跟住介紹是梅菜扣肉飯。今日的飯底好好食,好乾身,而梅菜的味就甜甜地,好好送飯。扣肉就瘦肉多過肥豬肉,無論是瘦肉定肥豬肉部份都好入味,但又唔會過鹹,值得推薦。跟住係豆腐魚腩飯,飯量好多,我地最後食唔哂啲飯。個芡汁唔會太結太鹹,但豆腐比魚腩好食,魚腩個皮太厚,魚又太實,呢隻魚腩唔係咁好食。最後呢餐是$119,有2個飯+3個湯,cp值算唔錯。呢間係大埔的老字號,由細食到大,質素都能夠KEEP到,真係算唔錯。