2019-12-24 745 views
講起食在大埔,第一時間就會上街市二樓,而由細食到大就一定係魚旦粉。街市二樓有好幾間食魚旦粉o既店,我比較常去洪記。洪記賣o既魚旦同炸魚皮全部自家自設工場制造,魚旦細細粒但好有魚味,炸魚皮又香又脆,唔會硬堀堀。講到個湯底,食唔到有味精,味道好清,連埋o的蔥花一齊食就perfect。值得一提係,想食粉又想食麵o既朋友,係可以叫鴛鴦o架,即係又有粉又有麵。不過,每碗o既份量唔多,一般人都會叫一個粉/麵,再叫一個淨魚旦,再唔係一個人叫兩碗粉麵都好常見。同埋街市座位不多,如果想食洪記,可以揀隔離間茶記坐低再叫佢送過黎,咁就可以食魚旦粉又可以飲杯咖啡或奶茶喇。以前好多人話洪記服務態度差,其實依家香港好多食肆都冇左服務態度好耐啦,所以又唔覺洪記特別差態度。當然去得街市食,都預左服務態度、環境衛生唔會係5粒星啦。
街市二樓有好幾間食魚旦粉o既店,我比較常去洪記。

當然去得街市食,都預左服務態度、環境衛生唔會係5粒星啦。
魚旦粉
2019-12-23
$30 (Lunch)