2021-04-08
🇯🇵成日覺得喺香港好難先食得到有日本風味嘅拉麵,呢幾年食黎食去都係幫襯金田家多,但呢次終於畀我搵到間有得同金田家battle 下嘅拉麵店。雖然舖面毫不起眼,但入到𥚃面就好似置身日本嘅local 拉麵店一樣。店子細細只可以同時容納十多位客人,細心留意你會發覺店內有好多日本漫畫家宮崎駿系列嘅裝飾同海報,如果係fans 黎到就會彷彿去左間主題餐廳一樣。🍜雞白湯叉燒拉麵 $➐➋平時多數食嘅拉麵都係豬骨湯底多,呢碗用雞白湯做湯底反而畀到個好清嘅感覺我。一啖拉麵同湯一齊食完全唔會油膩唔會太鹹,就算飲哂成碗湯之後都無口渴嘅感覺。兩片叉燒輕輕燒香表面,肥瘦適中又唔會太薄。配埋勁流心嘅糖心蛋、木耳絲同埋紫菜,最基本嘅配搭但煮岀左非一般嘅味道,的確係幾impressive。加上呢個價錢,好值得一試。👅燒牛舌串 $➌➏一串三片嘅燒牛舌每片都大大塊,灑上粗鹽同香料黎燒味道極之吸引。牛舌爽口程度都爆哂燈,如果用黎送酒就一流啦。🐷燒五花腩串 $➊➑肥瘦均勻嘅五花腩片,同燒牛舌一樣有粗鹽同香料帶岀香味,燒好新鮮熱辣上枱又香又爽口。兩款串燒都好值得嗌!🍤天月雜錦天婦羅 $➒➎雜錦天婦羅有齊五六款蔬菜同埋三隻炸蝦,to
🍜雞白湯叉燒拉麵 $➐➋
👅燒牛舌串 $➌➏
🐷燒五花腩串 $➊➑
🍤天月雜錦天婦羅 $➒➎
雜錦天婦羅有齊五六款蔬菜同埋三隻炸蝦,total 有成十件炸物,如果幾位朋友叫黎share 就岩岩好。個人感覺燒物比炸物做得更岀色,如果2個人食唔得哂嘅就試左拉麵同串燒先啦😉
📍天月居酒屋
大埔運頭街12-18號美華大廈地下B 號舖