2011-03-07
和一大班朋友聚舊食晚飯,選了在尖沙咀的妹記大排檔。人多可以試好多餸,而且室內大排檔氣氛又好!先來戰鬥碗飲哈爾濱啤酒!椒鹽九肚魚 $48 - 夠香口,下酒一流黃金蝦 $52 - 蝦很細隻,麻麻地啦原隻脆皮豬手 $118 - 皮好脆,好味~沙拉骨 $55 - 酸酸甜甜夠醒胃缽仔雞蛋焗魚腸 $68 - 上面是類似蒸水蛋,下面有魚腸,焗過之後很香薑葱生蠔煲 $68 - 生蠔都幾甜,薑葱伴炒惹味羊腩煲 $138 - 味道香濃,不過枝竹再林d就好了鬼馬油炸鬼 $58 - 聽說必試,類似炸魚肉吧,點酸甜醬都幾好味鮮魷炒西蘭花 $58 - 味道不錯但鮮魷比較少鹹魚蓉飛天通菜煲 $48 - 鹹魚不是我杯茶,不過配通菜又幾夾幾好味XO醬爆腩仔肉 $58 - 很多大蔥,腩仔半肥瘦,好味雖然說是室內大排檔,環境都還幾有大排檔feel,尤其要小心地板濕滑!啤酒小姐落力推酒之下,我們都淺嘗了幾支啤酒~總括來說,這裡食物價錢相宜,味道和氣氛都不錯,一大班朋友來食就最適合!
人多可以試好多餸,而且室內大排檔氣氛又好!
先來戰鬥碗飲哈爾濱啤酒! 椒鹽九肚魚 $48 - 夠香口,下酒一流 黃金蝦 $52 - 蝦很細隻,麻麻地啦 原隻脆皮豬手 $118 - 皮好脆,好味~ 沙拉骨 $55 - 酸酸甜甜夠醒胃 缽仔雞蛋焗魚腸 $68 - 上面是類似蒸水蛋,下面有魚腸,焗過之後很香 薑葱生蠔煲 $68 - 生蠔都幾甜,薑葱伴炒惹味 羊腩煲 $138 - 味道香濃,不過枝竹再林d就好了 鬼馬油炸鬼 $58 - 聽說必試,類似炸魚肉吧,點酸甜醬都幾好味 鮮魷炒西蘭花 $58 - 味道不錯但鮮魷比較少 鹹魚蓉飛天通菜煲 $48 - 鹹魚不是我杯茶,不過配通菜又幾夾幾好味 XO醬爆腩仔肉 $58 - 很多大蔥,腩仔半肥瘦,好味 雖然說是室內大排檔,環境都還幾有大排檔feel,尤其要小心地板濕滑!
啤酒小姐落力推酒之下,我們都淺嘗了幾支啤酒~