2011-06-16 240 views
適逢在灣仔開完會個肚餓餓哋,途經一間有五、六年無幫襯過嘅新嘉美茶餐廳,二話不說就走入去趕住食番個下午茶餐。找到個卡位對住個亞哥正在嘆報紙,望吓個餐牌,見到下午茶餐不過是廾卅元,有分中式及西式,中式嘅有炒粉飯麵,西式嘅有多士、扒飽及沙律/薯條。食下午茶餐我始終較喜愛西式,所以點咗個即製洋葱漢堡飽 + 沙律及熱鴛鴦($28)。到下午五時四十分左右,還有十多分鐘就停止供應下午茶餐,食客陸續進場,很快就把整間茶餐廳擠滿了,當然絕多數的食客點下午茶餐,見到一碟又一碟的炒粉麵捧出嚟,真係興奮呢!即製洋葱漢堡飽 + 沙律等咗大嘅10分鐘個漢堡飽及沙律終於送到我面前。嘩!個漢堡飽俾我預期的大!我以為會好似紅磡時X快餐店的那麽大,點知有Burger King嘅Whopper咁大個,新鮮熱辣辣嘅飽配合煎得香噴噴嘅洋葱及漢堡扒,一口咬落去肉汁四射,加上一片番茄及番茄醬,真係食到lam lam lee!若果漢堡扒可以唔咁鹹就更正。沙律就好refreshing,唔似一般港式薯仔生果沙律咁多salad cream或甚至有雪柜味。熱鴛鴦味道算OK,咖啡帶點酸及未夠香滑,實在有很多進步空間!西式下午茶餐選擇多,有厚多

即製洋葱漢堡飽 + 沙律

西式下午茶餐選擇多,有厚多士、西多士、扒飽及沙律/薯條,加埋杯熱奶茶/咖啡,正正!
2011-06-15
$28 (Tea)
  • 即製洋葱漢堡飽