2025-01-01
尖沙咀開咗間新嘅日式餐廳「丼燃食堂 」😍 大大個招牌係門口,裡面都比想像中多位😆 餐牌有預設好嘅丼飯或自選丼,見到佢預設好嘅丼有好多餸,好吸引🤩 就決定叫兩個試下😎🔸 乜蟹都有丼 ($138)裡面有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽🧡 醬料可以自選,而我就揀咗海膽醬。賣相超吸引,大大個蟹蓋,裡面鋪滿咗蟹膏😮 加上超多蟹肉蟹籽,仲有兩個蟹鉗,好豐富😍蟹肉好新鮮,幾有海水味✨ 海膽醬又同蟹膏蟹肉出奇地夾💛 呢個組合真係啱晒鍾意食蟹嘅人🦀🔸 激突三文魚丼 ($148)呢個刺身丼有三文魚、三文魚腩、三文魚籽、帶子、甜蝦😍 刺身鋪滿晒成個丼🔥 全部刺身都好新鮮,好鮮甜✨ 每件三文魚都幾厚身❤️🔸 焦糖三文魚卷 ($68)呢個火焰卷好適合打卡✨😆 店員會燒個碟,令到有好靚嘅火焰🔥 呢個卷有三文魚、蟹籽、青瓜、玉子、蟹棒,最特別係面頭嘅焦糖😮 燒完之後好脆,又甜甜地,同三文魚又出奇地夾😮🩷整體而言,丼飯好足料又大份😎 火焰卷又好特別🔥 值得一試💛
🔸 乜蟹都有丼 ($138)
🔸 激突三文魚丼 ($148)
🔸 焦糖三文魚卷 ($68)
整體而言,丼飯好足料又大份😎 火焰卷又好特別🔥 值得一試💛