猶記得上次幫襯La Postre已經係2️⃣0️⃣1️⃣5️⃣年嘅事,仲記得個時食咗啲咩,仲試咗佢地嘅signature dessert (連電視都有介紹過嫁)❗️事隔差不多2年,🍎又黎啦😆,不過今次就去咗La Postre 位於銅鑼灣嘅分店🏠❗️🍎就覺得,比起上環分店,銅鑼灣分店較為闊落,位子都安排得較為鬆動,坐得比較舒服,位置數量當然都比上環嘅多!·芝士煎蟹餅 🧀🦀 $168The crab cake with cheese·🍎揀咗芝士煎蟹餅作前菜~(溫馨提示,大家小心熱親,個煎蟹餅真係好熱嫁♨️♨️)❣️芝士煎蟹餅🧀🦀, 圓碌碌個一舊餅,一望時真係淨係望到好多蟹鉗🦀,拎起啲蟹鉗時要溫柔啲,因為焗得好脆。所以🍎一拎時有啲蟹鉗就係脆~裂咗🤣,可能焗嘅時間有啲耐,蟹肉比較乾但都仍食到蟹肉味🦀! 而蟹肉也有雞蛋包圍著,增添幾分風味❗️❣️雖然叫煎蟹餅🦀,但蟹餅入面有薯仔粒🥔,雞蛋🥚,火腿🍖,芝士🧀⋯餡料多,味道豐富❗️❣️ 🥔薯仔粒,粒粒分明,有軟有爽;🍖火腿份量較少但也能提升鹹味,🧀芝士反而🍎唔點食到,可能係因為已經凍咗🤣,但也為蟹餅帶出香味❗️最後不能缺少嘅蛋🥚,雞蛋令蟹餅質感更為實在,🍎就覺得乾咗少少,口感實在少少~
芝士煎蟹餅 🧀🦀 $168
The crab cake with cheese
🍎揀咗芝士煎蟹餅作前菜~
(溫馨提示,大家小心熱親,個煎蟹餅真係好熱嫁♨️♨️)
❣️ 🥔薯仔粒,粒粒分明,有軟有爽;🍖火腿份量較少但也能提升鹹味,🧀芝士反而🍎唔點食到,可能係因為已經凍咗🤣,但也為蟹餅帶出香味❗️最後不能缺少嘅蛋🥚,雞蛋令蟹餅質感更為實在,🍎就覺得乾咗少少,口感實在少少~除咗之外,也能嚐到濃郁嘅蛋香,和其他餡料正好互相呼應,整個蟹餅帶點鹹香,帶點爽帶點脆帶點實嘅口感,每口都有著不一樣嘅感覺☺️
藍芝士雞肉忌廉意粉 $138 🧀🐔🍝
Blue cheese & chicken spaghetti in cream sauce
前菜完成後,主菜之一來了~!🍎點咗藍芝士雞肉忌廉意粉🍝!(原來🍎攝影技術有限,相信🍎,個意粉賣相係好啲嫁😅)
❣️ 藍芝士,普遍黎講,因為味道較為濃烈,所以大多數人會選擇餐後配紅/白酒🍷🥂獨自享用,或者用於沙律中🥗,相對就較少數人會用藍芝士於意粉或熱食上上,🍎都係因為依個原因所以選擇咗依個意粉黎試試❗️
好啦,🍎好膚淺,一見到個樣就無咩特別感覺🙈!但當🍎一匙圈起啲意粉時,WTF~~點解會有啲黏黏,有啲牽絲嘅⁉️當🍎一匙擺落口時,嘩,好味呀❗️🍎鍾意😍☺️❗️❗️
❣️忌廉味比濃郁嘅藍芝士味遮蓋晒,反而唔點食到🙈,但意粉仍帶點兒滑溜嘅口感!
❣️ 雞肉滑嫩,整體份量多!(對得起依個價錢)
❣️ 藍芝士🧀🧀,味道較鹹,帶點點澀嘅口感,好在有忌廉中和番~醬汁質感柔滑,入口即化,味道濃郁強烈嘅藍芝士與滑嫩嘅雞肉配搭,可突出意粉嘅鹹鮮味❗️藍芝士更包裹著每條意粉,令每次圈起意粉都有牽絲嘅效果,啖啖豐滿充實嘅質感,味道大大滿足地味蕾👅❗️
西班牙蝦湯燉飯 $298 (2人份)
Shrimp Paella 🇪🇸🦐🥘
💡 西班牙海鮮飯,統稱~Paella,在當地有「鍋」嘅意思,而係西班牙語Paella指專做此飯,而製作此飯的鍋則叫做Paellera,所以可以話由於用依雙耳平底鑊 Paella而得名!其實用咩鑊唔緊要,只要你個鑊夠大,夠深,其實大家都可以嘗試煮Paella嫁❗️❗️
相比起西班牙海鮮飯,🍎選擇咗西班牙蝦湯燉飯,為求想嘗試一下較為純淨單一嘅Paella🦐🥘❗️
❣️雖然話燉飯,但啲飯粒一啲都唔軟,粒粒皆硬淨,而雖話係蝦湯燉飯,但飯粒似乎不太能夠吸收到蝦🦐嘅精華,突顯出飯粒🥘味道就有啲單調😶❗️
❣️ 幸而西班牙蝦湯燉飯上佈滿大蝦🦐,都有8隻大蝦嫁~大蝦新鮮彈牙又大隻,為個燉飯加番啲分咁話❗️
📣 溫馨提示一下,唔好睇小依個飯,睇大自己個胃,其實個飯都唔細份嫁,2個人夠晒食❗️😆
🍓🍊🥝🍇🥞什果麻糬窩夫 $108 (半份)
Mixed Fruit Mochi Waffle $108 (half)
2️⃣個人,食咗一個前菜,一個意粉🍝,一個燉飯🥘,就算🍎對住甜品有十個胃都好,都要做個惜食嘅人,甜品方面就節制啲!既然係2年前試過佢地嘅 Sexy Six,所以今次🍎想試試新野,麻糬窩夫!無錯,整整一份📷影相靚啲,但做人係唔可以咁浪費!半份夠晒數啦!🍎點咗個咩都有又健康嘅什果麻糬窩夫❗️
La Postre 甜品方面有幾種選擇:純窩夫系列,麻糬窩夫類同佢地嘅signature 甜品 Sexy Six❗️
❣️ 係麻糬窩夫系列,🍎揀咗🍓🍊🥝🍇🥞什果麻糬窩夫,感覺好似健康啲(明啦~大部分女人都係咁,又要食又要驚肥😏🙊)不過我諗依個什果應該又真係健康啲嘅~因爲🍎真係食到某啲水果帶啲酸,咁應該就唔會係罐頭食品啦🤔❗️
❣️ 原來麻糬窩夫係有雪糕嫁🍦,口味方面~店員就無詢問過就比咗綠茶味🍵🍰雪糕比我(🍎心入面有暗爽~yes~最💕嘅綠茶🤘🏻)綠茶味偏弱,食唔到甘或澀味,奶味唔算重❗️如果想要其他口味,不妨向店員詢問一下~!
❣️心型麻糬窩夫,🍎仲心諗啲麻糬去咗邊🤔~👀極都望唔到~原來啲麻糬收埋咗係啲窩夫嘅邊邊,你試下拆散窩夫⋯就會見到啲麻糬嘅拉絲效果(🍎有影低個效果嫁,可惜IG近排唔知咩事,同1個post唔可以post多個1張相,大家就努力試下啦),微脆嘅窩夫勾搭上煙韌纏綿嘅麻糬,又脆又軟~🍎仍然覺得乾咗啲,淡咗啲,最後加埋啲糖漿🍯一齊食❗️
2017-03-21