好不容易捱到星期五,約左朋友仔食餐好嘅慰勞下自己嘅胃同心靈,觀塘區多美食,今次就黎左LM cafe試下。呢間店名嘅LM stand for 龍門,入面燈光偏暗,有cafe嘅感覺,但呢度嘅野食又有茶餐廳風格,都幾有趣。我同朋友仔叫左個吞拿魚玉子燒配炸蝦撈丁、四式芝士意粉同埋芝士肉醬焗薯條,野飲就叫左抹茶latte。四式芝士意粉跟沙律同餐湯,意粉嘅芝士味好濃厚,醬汁好濃郁,要趁熱食,如果唔係好易結成一團,味道唔錯,但一個人食一盤好易膩,我地2個人share就啱啱好可以食哂。我真係超推呢度嘅玉子燒餐,大份又好味,超級正! 呢碟吞拿魚玉子燒一上枱令我同朋友仔都呆左,份玉子燒係同隻碟一樣長咁滯,有我隻手咁長,寬度度都有近半隻碟,好誇張!切開入面一睇,餡好足,好多吞拿魚,D芝士係會慢慢湧出黎,散落係舊玉子燒周圍,味道好濃郁,好滿足! 炸蝦都好香脆,撈丁嘅面煮得唔錯,面質好爽,成個套餐好味好抵食!另外仲叫左個小食,芝士肉醬焗薯條,好邪惡但好好食,肉醬份量相當多,足夠全部薯條都可以有肉醬相伴,中間嘅部份比較濕潤,有小小肉醬薯蓉feel,呢個都係要趁熱食,凍左佢嘅油感會比較重。題外話,上餐果時waitr
另外仲叫左個小食,芝士肉醬焗薯條,好邪惡但好好食,肉醬份量相當多,足夠全部薯條都可以有肉醬相伴,中間嘅部份比較濕潤,有小小肉醬薯蓉feel,呢個都係要趁熱食,凍左佢嘅油感會比較重。題外話,上餐果時waitress姐姐好nice咁提醒我地小心熱,話係啱啱焗起,好貼心~
但呢間餐廳都有雷點,呢杯matcha latte真心唔推薦大家試,飲落冇咩抹茶味,奶味都差d,奉勸大家飲其他野。
總括而言,呢間餐廳CP值好高,玉子燒一定要試,好味又抵食,觀塘搵食之選!
2018-08-03
$80 (Dinner)
  • 吞拿魚玉子燒配炸蝦撈丁
  • 芝士肉醬焗薯條