2021-04-30
因為工作關係,嚟到大角咀呢一頭揾食。見自己都幾耐冇食過呢款即叫即切嘅日式鐵板牛扒,所以就揀咗佢。牛板腱 $0.45/1g我揀咗牛板腱食,貪佢油脂均勻,肉質軟嫩,落order時可以同店員講想要幾多,之後店員就即刻切牛肉再磅。另外,佢有三款調味選擇,有蔥油、洋蔥油同埋蒜油,我就揀咗濃味蒜油,佢仲會有啲蒜蓉。+$28可以變成套餐,五選三(白飯、沙律、温泉蛋、麵豉湯同烏龍茶),我揀白飯、沙律同埋烏龍茶。俾完錢,會攞到一個電子籌,等店員煎好咗後,通知你拎返。鐵板好高溫,有成300度,真係夠晒熱。店員先將牛扒煎到三成熟medium rare, 入面依然粉嫩,控制得幾好,之後隨自己喜好再係鐵板煎。 牛扒厚切,牛板腱無根位,成塊都好冧又容易咬,鍾意佢嘅軟嫩。牛板腱本身已經好香,牛味都重,不過加埋黑椒同岩鹽一定更突顯味道。成餐啖啖肉,好滿足。沙律有好多椰菜絲同蘿蔔絲,配上麻醬,夠味之餘可以減膩清熱。
牛板腱 $0.45/1g