2023-01-14
咁岩行過東薈城,想食川菜🌶️就發現咗呢間稻成酸菜魚,上網見啲相都幾吸引,雖然價錢有啲貴。不過真係好想食酸菜魚!😞3:30嚟到咁啱佢哋落場,4:30先開番。只好喺附近行吓街夠4:30再入嚟⏳原本想食$338/2位 嘅午市二人套餐可惜4:30入去已經做緊晚市啦!晚市套餐要五百幾! 於是我哋就單點左一個酸菜魚同麻婆豆腐再加兩碗白飯🍚。稻成酸菜鱸魚(例)$248問過店員呢個份量佢話夠兩個人食,一上台就聞到陣陣酸菜魚嘅香味👃,作為一個吃貨😋,習慣先飲咗啖湯先,好可惜啖湯係暖嘅吾係辣口嘅,以為佢冇整熱,然後就試吓啲魚,啲魚係辣口好熱嘅,證明佢湯同魚唔係一齊熬!不過個湯底唔算辣,係微辣再加酸同埋香味😋啱使唔食得辣嘅人士!至於啲魚都幾大塊、好新鮮、完全唔覺得滑潺潺。湯底入面仲有兩至三塊蘿蔔片、小小金菇,麻辣粒唔算多,唔使怕唔小心咬到麻辣椒粒。整體嚟講都算係好好食嘅,就係個湯如果熱辣辣會好啲。麻婆豆腐$78見到幅相好吸引,但係上枱好一般,味道更加超級一般,就係落咗一堆豆瓣醬去撈豆腐,完全唔值$78。入面得極少量嘅肉碎、同僅有嘅蔥花。好失望嘅一碟菜😔!白飯$15一碗茶位$8一位另有+1服務費
原本想食$338/2位 嘅午市二人套餐
稻成酸菜鱸魚(例)$248
麻婆豆腐$78
好失望嘅一碟菜😔!
白飯$15一碗
茶位$8一位