2018-01-13
之前都已經聽過觀塘有一間超抵超大碗嘅車仔麵, 行過宜安街街市 ,發現原來就係呢一間 ,傳說中三十幾蚊有12個餸嘅車仔麵。未食之前都已經喺度諗,12個餸應該每個餸得一件或者兩件, 但係勢估唔到, 有啲餸居然係有三四五件,份量驚人。一上枱,呢碗招牌麵除咗足料之外, 味道其實都ok,當然你唔可以期望佢話超好食, 35蚊嚟講,佢符合要求有突。尤其是阿姐好好人,要求加多啲咖哩汁都冇乜所謂。基本嘅有魚蛋、大腸、餃子、豬皮、豬紅、釀茄子、 生菜、蘿蔔等等...我最鍾意嘅係阿姐自家包嘅韮菜餃,,韭菜切得夠碎,唔會黐牙,而且韭菜非常香,菜多過肉,唔會太滯,韭菜非常清甜。餃子亦都好多摺,包到圓咕碌,十分飽滿。其次就係蘿蔔,靚蘿蔔嘅必要條件就係冇渣,而且要夠甜身,呢碗蘿蔔絕對合乎資格,而且都好多舊,又可以減低油膩感。不過豬紅就比較碎,一夾就散,魚蛋亦唔夠入味,好彩可以用咖喱汁搭夠,撈埋麵食都唔錯。但以35分嚟講一碗車仔麵有咁多餸,合格有突啦, 我唔會要求話35蚊要食到350蚊嘅質素,所以非常OK