2010-11-14
又來到大家樂, 的確, 當你身處市區, 時間不多, 又諗唔到想食乜既時候. 連鎖快餐店就是你的選擇. 其實三家連鎖快餐店, 他們的早餐, 都是千篇一律的. 呢間出乜新野, 冇幾耐, 其餘兩間已經有同類出品. 食咁多大家樂, 以佢地既早餐餐單而言, 那個什麼楓葉蜜糖雞扒是我的最愛. 早餐時段, 我大多數都會食呢個. 是日既配搭, 是蜜糖雞扒, 午餐肉, 同蘿蔔糕. 蜜糖雞扒, 除了蜜味令人喜歡之外, 其雞皮, 又甜又脆, 是一個極吸引的味道. 雖是小小的一塊, 早上, 要點肉, 要點糖. 雞扒香口皮脆. 我總覺得呢一塊雞是吃不厭的. 難怪自出現在大家樂早餐餐單後, 多年來都沒有轉走過. 少有的, 配塊午餐肉俾你. 不過, 大家樂的午餐肉同其蘿蔔糕一樣. 粉多, 一吃就知是加工食品. 毫無肉感. 大家樂的早餐, 雖是連鎖的味道, 但貪一個方便, 快捷. 其實是一個非常好的選擇.