2017-12-25
這是我第一篇食評,想為這店平反一下。本人持素多年,驚見素食者越來越偏激,佛教徒罵Vegan吃五辛,又鬧吃素肉的齋口吾齋心,Vegan又會鬧蛋奶素,而且仲講到食蜂蜜都有罪。攪到D素食者形象好似外星人咁,吃肉會落地獄云云.....。我根本不是這様的。我的一位食肉友人,有曰話我知有間大角咀素食,話同我慶祝聖誕節。見到$188有素食自助西餐,我雙目發光,當然要去,好難得朋友真有我心,當然去。Openrice內我是專看負評的,我首先看到的是坐位窄,BB要收錢,味道偏淡,菜炒菜,菜色普通等,好讓我心裡也有點準備。我們訂6:00-8:00的平安夜餐,$188一位,奇怪都吾少人一個一個的入座到爆满。當然有些人會嫌細,又或者點解要搭枱...但如果你知道今時今日地舖是以起碼$100/呎價,你會明白小店設計,好多人吾知米貴,又或者真係好離地下。食一餐一百幾十,又嫌呢樣果樣,我又吾明點解呢D人點解吾去大酒店呢?講返野食,以素食黎講,真係做到满足口欲之餘,又冇味精,且我只見一味炒菜,其他全部有功架的。看得出店家的诚意。如果你夠贴地,又没有什麽枷梢的話,痛快咁與家人朋友大吃一餐,便宜又飽肚,而且我哋两個過左一個開
如果你夠贴地,又没有什麽枷梢的話,痛快咁與家人朋友大吃一餐,便宜又飽肚,而且我哋两個過左一個開心又愉快的平安夜呢。
我相信這也是為何人氣高企的原因。這也是我喜歡的小店之一。值得再来