2019-08-28
作為一個成日係筲箕灣出現既人, 我就經常發現有間餐廳排晒長龍咁, 所以往往無機會試下~ 但今次因為約左人食TEA, 終於等到佢無人排隊既時間啦!-籠仔糯米飯。梅菜豬頸肉 HK$68 - CP值超高! 用個籠仔整荷葉糯米飯, 上面鋪滿左梅菜豬頸肉~ 嘩真係絕, 因為肥既關係我都好耐無食心愛既梅菜扣肉, 而佢用左熱量少好多既豬頸肉去同梅菜煮真係罪惡感細好多, 而佢調味得宜, 唔會太咸, 好好食! 今時今日茶記食個碟頭飯都要5字頭時, 呢啲精緻好食既選擇HK$68就好抵啦~-招牌海南雞飯 HK$80 - 上檯擺碟已經搶左眼, 用一個透明玻璃盤放左主體海南雞飯, 三種醬汁, 用嚟飲湯既碗(有舊雪耳係到)同埋有湯既茶壺~ 份量中上, 雞肉滑嫰程度我比夠9分, 連埋醬汁都有誠意, 嚟得一定要試!-鵝肝多士 HK$88 - 我食鵝肝既頻率都幾高哈哈哈哈, 今次呢個價食到四大舊我覺得都唔錯, 味道中上; 然後想講埋個凍奶茶都夠晒滑, 奶茶控可以一戰!!