2016-09-15
係風和日麗既日子,最適合就係去郊遊嫁啦。今日就同女友一齊去大澳魚村,一同感受下到既鄉土風情。大澳真係好靚,好多野玩,好有香港特色,我地行左陣,搭住船仔穿梭沿路既排屋,覺得餓餓地,就一同去搵野食。行行下,突然有陣好香既燒烤味撲鼻而來,吸引了我們上前看看,就發現到呢間士多,姐姐係門口到燒緊海鮮。正正肚餓既我地,聞到陣味,見到d海鮮已經流哂口水,於是我地念都唔念就入左去啦。呢度有各式各種唔同既海鮮食,我地就叫左帶子、蠔、同埋黃花魚子。等左陣,可愛既小妹妹就為我們送上美食,相信呢到係家族生意黎既,很有人情味。帶子好大粒好肥美,見到已經好想食,肉質得嫩口,好鮮甜,加上蒜蓉一起燒,很惹味,值得一讚。呢到既蠔十分豪氣,而且好新鮮,有著濃濃既海水鮮味,一d都唔腥,好食到停唔到口呀。黃花魚子很有大澳特色,燒得很香脆,魚子粒粒分明,甘香又可口,鹹鹹地,沾上了蜜糖汁更惹味,味道層次很高。
行行下,突然有陣好香既燒烤味撲鼻而來,吸引了我們上前看看,就發現到呢間士多,姐姐係門口到燒緊海鮮。正正肚餓既我地,聞到陣味,見到d海鮮已經流哂口水,於是我地念都唔念就入左去啦。 呢度有各式各種唔同既海鮮食,我地就叫左帶子、蠔、同埋黃花魚子。
等左陣,可愛既小妹妹就為我們送上美食,相信呢到係家族生意黎既,很有人情味。 帶子好大粒好肥美,見到已經好想食,肉質得嫩口,好鮮甜,加上蒜蓉一起燒,很惹味,值得一讚。 呢到既蠔十分豪氣,而且好新鮮,有著濃濃既海水鮮味,一d都唔腥,好食到停唔到口呀。 黃花魚子很有大澳特色,燒得很香脆,魚子粒粒分明,甘香又可口,鹹鹹地,沾上了蜜糖汁更惹味,味道層次很高。