2022-03-17
行過依間越南餐廳見到佢嘅下午茶餐幾抵食,環境又唔錯,就決定入去試吓。蕃茄蟹檬 ($68)有好多料同好大碗,料有蟹肉,豬肉,丸仔同扎肉,仲有原個蕃茄,湯底幾有茄味,再唧啲青檸落去,酸酸甜甜,檬粉份量真係好多,我諗佢下午茶份量應該同午餐晚餐係一樣,所以真係好抵食,雖然蟹肉冇乜蟹味,但係依個價錢絕對收貨。咖喱牛腩配法包 ($65)超級推介!咖喱汁充滿椰香,法包用牛油焗到香脆,麵包入面唔乾好軟熟,點咖喱汁嚟食超級好食,牛腩有好多舊,又蚊到好林。另外加小食叫咗烤豬頸肉 (+$38)同蟹肉春卷 (+$28)。豬頸肉充滿油脂香味,又唔韌,厚薄適中大大塊,烤得好香,仲有甜酸醬點嚟食。蟹肉春卷新鮮炸起熱辣辣,脆卜卜,雖然餡料入面蟹肉唔多,都不失為一條好好食嘅越南春卷。最近天氣熱咗好多,所以叫咗椰青 (+$28)同牛油果沙冰 (+$22)。椰青大大個清甜多汁,唔使自己係屋企開夠晒方便。牛油果沙冰飲落好清新,唔會好甜,好有牛油果味。