2024-06-09
見到好多人都推薦呢間泰菜,一於叫埋男朋友去試下😍餐廳位於宏利廣場,開頭以為係海皮附近嗰個宏利,但原來就係喺牛頭角地鐵站附近,出咗地鐵站行隧道落去上到嚟過條馬路就見到啦😉餐廳好大而且廚房都分咗三四part,所有廚房都係開放式,明火開放式又冇玻璃既餐廳真係冇乜點見過,淨係聽聲已經知道一定夠晒鑊氣,係有冷氣版既大排檔😍😍我地今次叫左招牌和牛船麵🍜和牛冬陰功金邊粉🥘馬拉盞炒通菜🥬香蕉朱古力煎餅🫓泰式髒髒奶茶🧋招牌和牛船麵🍜入面配菜都幾豐富,有通菜、炸豬皮、芽菜同和牛🐃佢啲和牛份量完全唔孤寒,起碼都有5-6塊🤩絕對對得住個價錢👍🏻味道方面都好貼近泰國味道😋和牛冬陰功金邊粉🥘聽經理講佢地既冬陰功係落花奶煮,味道同坊間既冬陰功味道有啲唔同,不過為左貼合香港人口味就整得冇咁辣😌和牛同船麵一樣咁多,味道超正😋😋馬拉盞炒通菜🥬淨係聽炒野熊熊聲麵知夠晒鑊氣🔥我最中意咁有大排檔feel既餐廳😍通菜炒得剛剛好,調味都唔會過咸,超正🤤香蕉朱古力煎餅🫓香蕉同朱古力簡直係絕配,少脆又帶點煙靭既餅皮包住一片片香蕉🍌上面加左朱古力醬同練奶,絕配🤤🤤泰式髒髒奶茶🧋呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,
招牌和牛船麵🍜
和牛冬陰功金邊粉🥘
馬拉盞炒通菜🥬
香蕉朱古力煎餅🫓
泰式髒髒奶茶🧋
呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,中間係濃得黎帶點奶甜,飲完一半先輕力搖均,飲到最尾就係又香又甜既正宗泰奶味道😋
一杯泰奶都咁花心思,可見餐廳對食物方面係幾咁認真😉👍🏻
地點都算幾方便,而且真心覺得呢間餐廳食物質素完全對得住價錢有餘,侍應服務態度又好好👍🏻下次要叫埋朋友屋企人去食🤤
🤩 推薦指數:10 / 10
📍 餐廳資料:Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖