2017-02-20
黃埔鐵路站開通後, 我都未到此一遊過, 趁今日無飯開, 約咗位住紅磡嘅朋友去食飯放工由中環過去, 半個鐘唔使, 超方便!由於2個女仔都鐘意食, 但又唔想食咁油膩嘅食物, 於是佢提議來吃蒸海鮮其實蒸海鮮已經HIT咗好耐, 不過我只品嚐過一次, 印象蒸出來的海鮮及粥底是很鮮甜!今次就來另一間試試去到門口, 見到有韓國字, 才知道這是韓國餐廳, 有點驚訝, 還以為是中菜館呢! 真係大鄉里 門面都幾大, 行入少少仲放置咗韓服比人影相由侍應帶我們入座, 可能晚飯時間尚早, 加上是平日, 餐廳還未滿座而裝修也比我相象中"新潮", 因我相象是像傳統中式菜館般慶幸的侍應安排最後一張卡位給我倆, 坐得舒服, 傾得開心坐下來, Menu都未睇, 侍應就送上前菜, 醬料及沙律給我們檯上還有一枝清水, 就像韓國餐廳一樣, 唔使叫侍應先比我地醬料由左至右: 柚子豉油, 自家製韓式辣醬, 海鹽麻油因應自己口味來蘸來吃, 不過我們最喜歡就是海鹽麻油, 因為很香口, 其實辣醬也不錯, 是比較辣的當然清吃蒸出來的食物是最原汁原味的~呢度既Menu, 有幾款套餐, 但落單的經理隆重推介"雪濃湯海鮮塔"套餐, 因為入面包括
放工由中環過去, 半個鐘唔使, 超方便!
今次就來另一間試試
而裝修也比我相象中"新潮", 因我相象是像傳統中式菜館般
檯上還有一枝清水, 就像韓國餐廳一樣, 唔使叫侍應先比我地
當然清吃蒸出來的食物是最原汁原味的~
前菜沙律
起外間很少有鮮活松葉蟹供應, 就算酒店的, 都是雪藏貨
此外, Menu還有說明, 啱哂我呢d初哥點蒸黎食先好味
先由侍應幫我地落泡飯在雪濃湯中, 雪濃湯呈奶白色, 以大量豬骨淆出來的, 當日加入牛肉粒
未食以期待, 因為每蒸一層的精華都會滴入呢個粥底中, 諗起都lam lam脷
粥底以紫菜泡飯來煲成
wow.....排得滿滿賣相又靚的蟹腳蟹肉, 蟹肉上墨綠色的就是榚來的, 其實是在蟹蓋上, 因為多到要塗在蟹肉上
原隻鮮活松葉蟹
也要讚一讚呢度既侍應, 佢地都細心又貼心, 知道拆蟹需時, 所以以下的幾層未有放入爐中, 以免蒸得過熟
原隻鮮活松葉蟹
蟹榚唔會實的的, 又唔腥, 啖啖蟹肉勁鮮甜, 超正, 一件食完停唔到口
雖然附有3個醬, 我覺得單食已夠味 (餐廳是沒加調味料在食物上的) 可以食出佢地既原本味道
松葉蟹
餐廳為免客人食得唔方便, 都主動比埋鉸剪我地方便拆蟹, 讚!
松葉蟹腳
聽說餐廳將會推出半份的松葉蟹, 好讓客人可以試多點!! (支持)
然後來到第二層啦, 有埋溫度計, 數字去到9x度就可以食架啦
有蔬果: 蕃茄仔, 西蘭花, 菇類, 橙色的原來是木瓜, 未入口前以為是南瓜, 意想不到蒸木瓜也很甜美, 就像飲木瓜糖水般
另外有花蛤, 海蝦, 花螺, 八爪魚, 韓國魚條等等
全部都好鮮味, 又無油, 感覺食得好健康!
第二層
幸好來一盆蔬菜平衡下, 擺設出來個樣像一把扇, 好靚
最上的是日本甜蛋, 中間也釀入蟹榚, 勁豐富, 好好味, 飽都食咗2件
第三層
一開就很震撼, 我們已忘記係成隻松葉蟹, 頭先只係食咗d腳之嘛, 仲有2個鉗同蟹蓋還未吃我呢~
呢一層都有點蔬菜伴著的, 但都是很"實在"的粟米, 日本蕃薯及南瓜,
所以唔好以為食海鮮會食唔飽
第4層
此時, 侍應好貼心, 眼見2個女仔越食越慢, 佢好細心咁主動比咗幾個外賣碗我地, 都估我地無可能完成任務架啦
而我地都唔想浪費食物, 當然有將食餘的食物帶走
蟹鉗大大隻
原來最後還要加大蒜同紫菜等落去調味, 真係勁多料啦
同埋見到個粥底已經係好棉, 聞到又好香
粥
個粥我個人認為都夠味, 因為用豬骨(雪濃湯)湯底來滾架嘛
唔需要再加鹽, 加了大蒜味道更提升, 真係好似起韓國食緊既湯飯呀
呢度既kimchi好入味, 正~~
最後每人都打包咗2大碗回家
埋單都係千頭, 我覺得是超值!!
下次朋友gathering會再來