2023-11-22
係九龍公園游完水好肚餓,同朋友諗住去亞士厘道求其食啲嘢走人,途中見到間門面好靚嘅餐廳,原來係食台灣嘢,反正未諗到食乜就不妨一試,結果喜出望外,整體味道都好台灣、好好食。室內設計都好靚,以木為主,唔浮誇但有特色,唔講以為係去咗日本。麻辣鴨血(麵餐加配半份)首先百頁豆腐煮滿汁好入味,麻辣味属於輕微,唔嗆喉,食開十小辣嘅我可以完全駕御到;鴨血大大舊,雖然湯汁唔重口味,鴨血都好入味,入口冇羶味。涼拌麻辣牛腱頭(跟餐加配半份)呢味小食嘅味道較濃,好入味好夠曬火侯,配麵食就啱啱好,牛筋咬落好特別,夾雜住爽同煙韌嘅口感,同芫茜一齊食就更惹味。皮蛋豆腐每每見到皮蛋豆腐都會叫,台式皮蛋豆腐相對係偏甜,味道好清新,食完一堆辣嘢用嚟中和下就最啱。滷蘭花乾將豆卜叫作蘭花乾十分優雅,入口味道同豆卜差唔多,相對外皮較豆卜更香口,雖然簡單但好食。半筋半肉麵朋友食半筋半肉湯麵,滷牛筋同牛肉鋪滿麵上,賣相相當吸引,我麵忍唔住要問朋友拎兩舊試下,牛筋好軟糯,啖啖膠質充足口腔,雖然大大舊但依然入味,證明好夠火候;牛肉塊一樣好夠火候,肉質唔難,筋位軟糯,整體好有牛味;麵係台灣粗麵,質地煙韌,配以濃濃牛肉湯,每啖都係滿足感。大
麻辣鴨血(麵餐加配半份)
涼拌麻辣牛腱頭(跟餐加配半份)
皮蛋豆腐
滷蘭花乾
半筋半肉麵
大大舊牛筋
見到都流口水嘅牛肉
蔥油拌麵
我好中意食油拌麵,次次見到都會食,呢度嘅蔥油拌麵唔似上海做法咁油,味道偏甜,食得到有蔥嘅香味,麵底冇過淋,整體都唔錯。
樣樣都想食,唔小心點咗好多嘢食,放到一枱都係好滿足,咁多嘢食都只不過係三舊水,好抵食。
桂蜜躺雪山(麵餐加配)
最後仲要食多個甜品埋尾,仙草好有味,口感属比較實在嘅類型,芋圓味道口感就正正常常咁,紅豆係甜味嘅來源,整體味道比較一般。