2021-08-10 332 views
自從識得食辣之後,真係每個星期都想食麻辣😂 今次陪個friend買完水晶,順便喺旺角搵間麻辣食~ 每次搭車經過 Ladder Dundas都好好奇呢幢大廈有咩食,所以今次揀咗麻辣小聚🔥 上到去地方唔算大,但係感覺幾舒服,有幾個餐可以揀,但係望落好似自選香鍋最吸引🤤唔止有得自己揀餸,仲有無限食鴨血同埋冰粉!今次仲唔係大滿足?🥰🥰🥰平時如果想食乾鍋嘅話,會去厚福街果一間,今次試吓呢一間睇吓邊間好食😆揀完要水煮定係乾鍋之後,就可以揀自己鍾意食嘅餸,選擇咁多,真係幾難揀😮‍💨就咁睇選擇來講,呢一間唔同啲,多啲海鮮(魚、蜆、海蝦同鮑魚)、蔬菜(好多唔同菜同埋菇都有)同肉類(牛肉都有安格斯肥牛同鮮牛肉,仲有豬手粒雞丁),揀揀下都真係眼花撩亂,越揀越多🙈🙈落左單之後,好快就上鴨血,原本都有少少擔心鴨血嘅質素,始終任食,唔好食嘅鴨血真係可以口感又差又腥㗎!不過!呢度嘅鴨血好似食啫喱咁,又滑,咬落又有口感!麻辣有香有惹味,又有蒜香!味道唔會好死咁~我哋兩個唔客氣咁好快已經食咗兩碗(一般大概有五件左右)😆😆乾鍋到啦~我哋兩個女仔最後好似嗌咗10款餸😂😂睇到幅相就知有幾豐富啦🌝🌝其實好多餸都係正常發揮,例如

麻辣鴨血

麻辣乾鍋

乾鍋到啦~

其實好多餸都係正常發揮,例如寬粉、午餐肉、萵筍同青瓜等等,特別值得highlight 係番薯蜆洗得好乾淨,一點沙都冇,呢種煮法都keep到鮮味👍🏻 另外仲有鮮牛肉,一啲都唔韌,食得出無「那」過👍🏻👍🏻

剁椒蟶子

雖然已經有咁多嘢食,個staff提議我哋可以試吓佢哋嘅剁椒蟶子, $18.8一隻,見到隔離枱食得咁開心,飽都想試吓!食落又真係新鮮喎!美中不足係冇整走啲腸🙈不過真係抵食又好味!

成餐飯越食越開胃,一路傾偈一路飲番杯啤酒,好relax!

黑糖冰粉

黑糖冰粉做一個完美總結,我哋都已經飽到食唔到第二碗啦😂

最後唔知你哋有冇留意到,乾鍋入面唔係辣椒多過餸,都唔係一半辣椒一半餸,呢度先係正常,呢點係讚!😂😂👍🏻👍🏻
2021-08-04
$250 (Dinner)
麻辣鴨血
麻辣乾鍋