2023-01-21
平時比較鍾意同朋友食烤魚同日式火鍋,今次嚟新都城試吓比較特別的台式火鍋,小鍋霸。雖然中午時間去到已經坐滿晒人,但店員都好好招呼,好有禮貌同效率。店總共有三個唔同價錢嘅台式火鍋套餐,有15款火鍋湯底,總有一款啱心水😝🥘極上牛頸脊套餐($398)湯底:藥膳沙茶雞涮涮鍋店員一端上湯鍋,已經聞到好香濃嘅沙茶味,湯底嘅雞件用上雞髀肉,肉質嫩滑,用黎做湯底亦都唔會煲到韌晒🐔🔸肉類🔸🐂Prime Grade 極上牛頸脊🐖西班牙伊比利亞黑毛豬肉片🐂Prime Grade牛肩胛肉🐖西班牙無激素豬肉片特別推介「Prime Grade 極上牛頸脊」肉質鮮嫩肥美,有入口即溶嘅感覺🤤配上濃郁嘅沙茶湯底,依然好有牛香味,火鍋放題食到呢個質素,真係有小驚喜🫣🔹丸類🔹🍄蘑菇芝心堡🧀爆漿濃芝牛丸🔥火炙芝士丸🌶️麻辣牛丸小鍋霸大部分嘅丸類都有芝士餡,特別推介佢地嘅爆漿濃芝牛丸。牛丸彈牙、juicy,芝士餡香濃,芝士愛好者一定要試😗🔸火鍋配料類🔸🌭台灣腸🫔甜不辣🦑墨魚春卷🥟台灣燕餃🐟方形魚腐台式火鍋,一定唔少得不同嘅台式火鍋配料。甜不辣口感煙韌,台灣腸皮脆肉香,墨魚春卷爽口彈牙,配上沙茶湯底夠晒台灣味🇹🇼🔹自家製手工配料🔹🥟
🥘極上牛頸脊套餐($398)
湯底:藥膳沙茶雞涮涮鍋
🥟手工黑松露芝士豬肉餃
🥟手工白菜豬肉餃
🥟手工韭菜餃
🥟手工麻辣粟米豬肉餃
餃子全手工製作,外皮薄,餡料豐富😋
🔸炸物類🔸
🔔台灣豆皮響鈴
🐟零添加有骨炸魚皮
豆皮響鈴同零添加炸魚皮平時好少食到😍豆皮響鈴炸到一層層,食落香脆🤤零添加有骨炸魚皮連魚骨炸,夠晒香口,浸淋或就咁食都一樣正😋
🔹海鮮類🔹
🐟鮮魚片
魚片切得夠薄,口感爽脆又無骨😗
🔸麵類🔸
🍜自家製手工台灣麵
麵質彈牙唔易爛,配上濃郁嘅湯底超惹味
🔹台式飲品🔹
🍊凍柑桔檸檬
🍫凍朱古力牛奶雪香
凍朱古力牛奶雪香賣相吸引,朱古力香濃,甜而不膩🤩
柑桔檸檬酸酸甜甜,夠晒開胃😌