2023-09-21 617 views
燒肉一向都係香港人嘅至愛,無論係港式、韓式或日式燒肉都備受歡迎。今日就應友人邀約,嚟銅鑼灣東角道呢間「燒肉 ONE」食個 late lunch。我哋 2pm 後入座,店舖全日不設加一,而下午茶時段到訪,更可享全單半價優惠,非常抵食。餐廳主打一人燒肉,套餐選擇非常豐富,足足有成 12 款,客人可以因應自己嘅愛好及食量自行挑選!我哋揀咗個 E 澳洲安格斯肉眼 同  J  日本鹿兒島豚五花,每個 set 都會包日本新潟縣A+珍珠米飯/生菜、沙律/日本枝豆/麵豉湯 & 甜品。E:澳洲安格斯肉眼套餐 ($278/300g)  肉眼色澤透紅,油脂分佈平均,燒烤後肉質幼細腍滑,入口充滿濃郁牛味又多肉汁,滋味滿溢。J:日本鹿兒島豚五花燒肉套餐 ($168/ 200g)  豚五花肥瘦相間,肉質軟嫩,燒至金黃焦香,再點埋店家推介嘅焙煎蒜茸味燒肉汁食,美味指數 level up。另外仲點咗碟日本A4和牛三角肉 ($108/50g) 同 海鮮三皇 ($108),三角肉肉質很鬆化,而且「雪花」度甚高,只須略略一燒就已經有豐富油脂,入口即溶。海鮮三皇有扇貝,大虎蝦同甲羅燒,扇貝肥大肉厚、虎蝦爽彈味鮮,而甲羅燒就以
海鮮三皇有扇貝,大虎蝦同甲羅燒,扇貝肥大肉厚、虎蝦爽彈味鮮,而甲羅燒就以蟹膏、蟹肉為主調,蟹膏鮮味濃郁,加上絲絲蟹肉,絕對係必食之選。
跟餐有日本泡芙 ,咬下非常鬆軟又有蛋香;另外仲點咗 2 杯 Häagen-Dazs 雪糕,大滿足。