2021-12-20
每次到太古城誠品打書釘都見sensory Zero 門口要排隊等位,今日經過反而無人等位,所以同友人立刻走入內就坐準備開餐。其實之前無特別睇過嚟間食店有乜特別好食,只係入到去睇餐牌隨心點菜……分別點咗“蒲燒鰻魚飯”、“素食all day breakfast ”、“凍朱古力咖啡”、“熱薑汁紅茶”蒲燒鰻魚滑蛋飯~鰻魚有厚度無細骨,口感鮮甜又唔膩,滑蛋嫩滑加入珍珠米一啖一口滋潤味蕾,美味非常再配上濃郁朱古力咖啡飲品,甜度剛好,朱古力不會搶咖啡味,兩者平衡恰好,作為飯後的點綴滿足非常素食all day breakfast 無肉食,有茄汁豆、炒滑蛋、焗薯、秋葵、露筍、椰菜花、沙律菜,每一款菜都有它們的獨特味道,不會淡而無味,我最喜歡秋葵的味道,有些咸咸的帶著秋葵香氣,入口很清爽,椰菜花有半個,煎個焗個有點焦香味,椰菜花入口唔會太林又唔會太硬,有爽口感帶著焦香食得好滋味,沙律菜加上黑醋酸酸甜甜很開胃,雖然是素但食畢也很有飽足感,再加上一件好可愛的貓貓多士,我選了餐廳自家制的士多啤梨玫瑰果醬,果醬有粒粒士多啤梨,散發淡淡玫瑰甜香,配上鬆脆貓型多士食唔停口,果然好好味天氣涷涷地嚟多杯熱既薑汁紅茶,配原
天氣涷涷地嚟多杯熱既薑汁紅茶,配原羹薑粒,加入紅茶中,薑汁茶香點點甜,飲完成身暖晒~good.
今次每樣食物飲品都好美味,相信下次都會再惠顧