2022-06-04 265 views
為慶祝相識記念日,揀咗位於尖沙咀漆咸圍的一間omakase。訂了他們的感恩滋味套餐,用餐時段6-8pm.鋪頭比預期大和光猛,枱面亦比想像寬濶,坐得好舒服。就坐後,看到總廚Michael 在切巨大魚生時我便拿出手機拍照。他看見仲特登拿起魚生到我面前方便我影😄。首先登場是蒸蛋,用咗熬了3小時嘅鮑魚汁製成。又滑又鮮甜。接着是一連串的刺身:⭐️ 北海道帶子,師傅建議食先,有陣回甘的甜,一試難忘喎!之後才食來自九州的春魚刺身,師傅介紹話係夏天食用的好選擇。⭐️ 北海道生蠔,鮮甜肥美,師傅介紹隻碟嘅來歷,是他五年前從日本購入的黑珍珠有田燒⭐️ 這個粉紅之夢嘅浪漫組合係我今餐最深刻之處。明白什麼是眼睛食先的道理👀。一上餐檯被個香檳紅有田燒碟吸引著,忍唔住話:「好浪漫呀~」💕💕💕這個組合包括有白裡透紅嘅章紅魚、北海道劍魚,加埋海膽粉, 第一次試這個配搭,將鮮甜度互相提升。最後,save the best for last, 就係魚鰭嘅一番位置,爽口感爆燈!一咬落去啲魚油bill晒出嚟🤤🤤🤤,超難忘,我而家都仲記得🤭🤭。⭐️蜆清湯來中和一下。接着下來是壽司出場:⭐️ 拍一下就瞬間伸展肌肉的赤貝,新鮮爽甜(左上)⭐️

鋪頭比預期大和光猛,枱面亦比想像寬濶,坐得好舒服。

首先登場是蒸蛋,用咗熬了3小時嘅鮑魚汁製成。又滑又鮮甜。

茶碗蒸

接着是一連串的刺身

北海道帶子

肥美生蠔

浪漫組合

⭐️蜆清湯來中和一下。
蜆清湯

接着下來是壽司出場:

⭐️ 拍一下就瞬間伸展肌肉的赤貝,新鮮爽甜(左上)
⭐️帶粉紅皮下脂肪的立魚,食完有陣甜甜哋嘅after taste(中上)。聽師傅講他特別切條魚讓所有人都可以品嘗到肥美的魚腩部位。
⭐️左口魚鰭(右上)
⭐️伊左木(左下)
⭐️池魚(中下)
⭐️肥美拖羅(右下)

食完壽司,師傅用把火槍去燒脆塊紫菜,然後填滿了北海道馬糞海膽,大滿足。好可惜我搵唔返幅相😣。

油甘魚鮫好新鮮,加自製柚子汁,好開胃,食到呢度已經好飽。
油甘魚鮫

甜品盒包括有柚子雪葩(左),我覺得甜咗啲、可以酸啲。靜岡蜜瓜清甜多汁(中),又甜又多汁,滿意!士多啤梨蛋糕(右),有YouTuber話不好吃,話唔夠滑。我試咗又唔覺得咁差喎。蛋糕不是最香滑但都中上,我滿意。
甜品盒

總括對這兩小時的安排好滿意。今次係我第二次食omakase(雖然我在日本工作過,但當時唔識食,來了香港先識嘆!)。覺得今餐的食材品質很高,和Michael 師傅互動得很開心。現在還飛不到去日本的日子裡,食住優質的omakase先都是一個好選擇😜。
2022-04-30
$1857 (Dinner)
Celebration
Anniversary