2017-03-24 902 views
今晚亞Sir請食飯,唔係老細呀,真係亞Sir呀,係當年我哋既補習亞Sir, 多謝我哋幫佢做完花仔。。哈哈,係兄弟幫! 婚後既男人係浪漫啲,揀間餐廳都有情調, 水晶吊燈,黑色格調,落地玻璃窗。呢位大哥哥一向好照顧我哋,食物早已reserve唔駛我哋操心。我哋共5個壯男食這個4人餐真係足夠飽:Appertizer有4款及餐湯,推介美國生蠔拼鮮鮑魚,生蠔新鮮肉厚好穩陣;鮑魚係焦點,隻隻大湯匙咁大厚肉食落軟彈, 賣點淋上秘制醬汁,帶點似白酒忌廉,提昇味道。芒果汁伴鮮菓酥盒/煙三文魚卷;酥盒鬆脆載滿鮮菓,廷開胃。這款清新頭盤可幫助稍作消化來迎接下道重量頭盤。鵝肝伴焦糖菠蘿,配搭出色,菠蘿既酸甜比青蘋果更能平衡鵝肝油膩。鵝肝外脆內軟,哈, 只嫌較細份唔夠喉。以為鵝肝係重頭戲, 但這款海膽松露意大利飯更是重頭戲中既重頭戲.  整排海膽鋪面, 入口軟滑, 松露飯味道濃厚但都不能遮蓋海膽鮮味.  創意可佳.主菜4款: 豬鞍扒, 肉眼扒, 三文魚, 鱈魚.  份量十足, 較欣賞煎鱈魚及豬鞍扒.  時常渴望能品嚐外皮香脆肉滑既煎魚, 這裡能滿足我, 鱈魚香脆得來魚肉嫩滑, 沒有overcook, 讚.
我哋共5個壯男食這個4人餐真係足夠飽:

香芒鮮菓酥盒/香芒煙三文魚
鵝肝伴蕉糖菠蘿
主菜4款: 豬鞍扒, 肉眼扒, 三文魚, 鱈魚.  份量十足, 較欣賞煎鱈魚及豬鞍扒.  時常渴望能品嚐外皮香脆肉滑既煎魚, 這裡能滿足我, 鱈魚香脆得來魚肉嫩滑, 沒有overcook, 讚.   美國豬鞍扒出奇地比肉眼扒juicy, 滋味更勝一籌.
這個餐真係好多菜式, 最後甜品都有兩款:  朱古力沙巴翁/椰皇焦糖燉蛋.  初試沙巴翁好喜歡, 外表似朱古力蛋糕, 內裡是朱古力雪糕, 有趣.  椰皇焦糖燉蛋, 椰清水強烈, 又幾夾, 中/西式crossover之作.
Other Info. : 這個4人餐真係超足夠5人分享, 食材重量級, 7折優惠後每人4百鬆啲. 有少少見議, 如果海膽飯後能加多一款青檸雪芭來舒緩吓腸胃會更prefect. ^^
$450 (Dinner)
鵝肝伴蕉糖菠蘿
  • 鵝肝伴焦糖菠蘿