2018-04-19 198 views
人多嘅聚會最適合就係食中菜,相比放題我覺得中菜更加能夠促進大班朋友嘅友誼。今日就同新朋友夠朋友共八人一齊晚餐。朋友聚會揀中菜嘅原因最主要係因為圓枱坐得舒服,而且可以食一啲人比較少食唔到嘅嘢。等朋友嘅時間先嚟咗呢一度嘅王牌叉燒,雖然冇講到係用啲乜嘢西班牙黑毛豬,但係呢十分之香甜,肥瘦適中。每位都點左呢個冰鎮鮑魚,我欣賞佢份量夠大,而且肉質彈牙,富鮮味,絕不欺場。大頭蝦兩食絕對係必點之選,蝦頭用上椒鹽炸,下身呢就係用豉油王。上枱嘅時候已經嘩嘩聲!雖然個樣好似唔係好吸引,但仍免飄來的香味,真係現場先感覺到!解開個蝦頭,D 膏流出來咖!甘香無比!我連個殼都食埋!王牌推薦係呢個花雕蛋白蒸花蟹,係呢一間餐廳嘅其中一個招牌菜,好食嘅除咗係鮮甜嘅花蟹之外,仲係鮮味同酒香濃郁而且會滑過呀婆豆腐花嘅蛋白。蛋白嘅香味正,而滑度係難以言語。呢啲一定要至少六個人先好叫。開心share 嗎!黃沙豬膶配莧菜,係一啲比較傳統嘅菜式,豬膶做得好出色,上枱嘅時候個個話唔食,轉完個圈已經冇晒啲豬膶了!清清地為呢一個晚餐做個結尾。我成日都話相比食放題我更加鍾意同朋友一齊食中菜,大家有傾有講,為勤勞的一日放鬆一下!經理話午市仲

解開個蝦頭,D 膏流出來咖!甘香無比!我連個殼都食埋!

經理話午市仲抵食,下次有機會同上司一齊過嚟先!