2018-09-18
近期睇得韓劇多,見劇入面嘅演員成日係度食韓燒食得好滋味,攪到我都好想食。於是今日就去左銅鑼灣嘅新麻蒲韓國餐廳食韓燒。佢menu 都好多選擇,高級牛肉到護心肉、海鮮燒烤,到人蔘雞、芝士泡菜炒飯、部隊鍋、雪花冰等. 我因為好想食佢嗰特級霜降牛,於是就叫左個SS1牛肉套餐 -2人套餐($398) 。呢個餐有特級霜降牛肉100g 、 秘製牛肋排120g、 新麻蒲秘製牛五花肉120g 、 特選什錦拼盤(年糕,蘑菇,豬肉香腸,大蝦)仲有送多個新麻蒲部隊鍋。真係幾抵食。餐前仲送左大大碟的泡菜、醃製洋蔥、海台、大豆芽同蘿蔔片,另仲有一碟沙律菜。仲有免費爐邊蛋送埋,咁多野食,兩個人點都夠飽。第一件事緊係試下佢個特級霜降牛肉先啦,牛肉從表面嘅油脂分佈就可以分出係咪靚野,一睇油脂分佈係牛肉表面咁平均,就知好野。佢係比較厚切,所以都要燒耐一陣,但係入口真係好好味。肉汁加油脂香。最好就係夾埋佢送嘅 生菜同秘製醬汁一齊食。咁先係正宗韓式食法。另外一個秘製牛助排都係好正,佢係預先醃好左嘅牛助肉,本身已經好入味。呢個比較合適配佢嘅燒汁食。有少少甜甜酸酸嘅味,咁就最好食。 五花肉薄薄幾片,但係好都係醃得好好味。燒起上黎
五花肉薄薄幾片,但係好都係醃得好好味。燒起上黎又易熟。好啱我呢d 又懶又心急嘅人 。
另外仲有個特選什錦拼盤。除左金菇,冬菇菌類仲有兩大隻蝦。蝦係好新鮮,燒完都仲係好鮮味。
等緊d 肉燒熟嘅 時候,最合適就係食個部隊鍋,部隊鍋嘅靈魂係餐肉同即食麵。有呢兩樣野我已經好滿足。
佢仲有金菇、腸、年榚、芝士、等係埋入面。食晒真係一次滿足晒我呢d 韓迷欲。