2017-09-01
銅鑼灣時代廣場 13樓, 金滿庭京川滬菜館, 客人總是多, 不接電話訂座, 好難有位, 往往等位要排長龍.今夜星期日剛好除下八號風球, 比較少人出街, 於是只須等三張檯, 算是幸運. 街外仍然有雨, 門口大將軍, 也提醒各人小心路滑. 等了十分鐘便可入座, 內設有卡位, 方桌, 大圓檯, 樓底高, 坐得舒服, 我們坐下先選茶, 有特級茗茶: 雲南舊普洱, 碧螺春, 觀音王, 西湖龍井, 人參烏龍 . 每款茶都註明氣味和功能, 真貼心. 結果大家喜愛西湖龍井, 茶味果然不錯, 入口清香. 侍應送來了餐前小食.醉雞 $20- (上檯時共有 4 塊, 可是忘記了拍照片, 只留下兩塊.)花雕酒味香, 雞肉滑, 真是小食多滋味.餐廳主打各式各樣的上海川菜, 菜式豐儉由人, 平均百多元一份. 有北京片皮鴨, 元蹄,特式小菜, 蝦, 海參, 帶子.......今日我地揀了: 酸辣湯 $45-不太辣, 足料, 有蝦, 木耳, 好開胃, 一口小籠包 8 隻 $68- 熱騰騰上檯, 包皮厚薄算是中等, 不容易穿, 味汁多, 餡肉夠鮮, 點些浙醋味道更好
花雕酒味香, 雞肉滑, 真是小食多滋味.
不太辣, 足料, 有蝦, 木耳, 好開胃,
熱騰騰上檯, 包皮厚薄算是中等, 不容易穿, 味汁多, 餡肉夠鮮, 點些浙醋味道更好!
砂鍋有保溫籐籃套實, 保溫功夫做得好. 菜肉雲吞大大隻, 皮薄餡鮮.
估不到半隻鴨份量如此多, 像家庭裝, 並有六個餸頭配備, 好週到. 有備檸檬汁, 華鹽. 鴨肉不太乾, 只歉欠些茶葉味.
雪菜肉絲炒年糕 $106-
年糕咀嚼夠煙韌, 雪菜炒得好好味, 肉絲略覺份量不足, 入口只覺滿嘴年糕.