2018-07-22
開飯主義如其名,字面上日常開飯黎食就最好不過。套餐價錢公道,早茶市三十餘玩,晚餐則五十至八十不等。平日較常吃它的下午茶,外賣焗意粉也會有圓錫紙盤攜帶。這天第一次晚餐時間到訪。餐廳擁大量卡位,二人坐四人座不搭枱,保證坐得舒適。晚餐套餐連餐湯,餐包,冷熱同價的飲品。餐包為牛角酥,雖然不會是頂級酥皮,但牛油味都不弱配湯好夾。紅湯比白湯更佳,粒粒蔬菜幾有咬口。凍檸茶大杯,有3塊比較厚的檸檬片,茶味不苦澀。另一杯柚子檸檬梳打跟餐要補錢,柚子果蓉沉左係底,記得拌勻先好飲呀。父親這晚不想吃麵飯,怎料扒餐份量更甚。menu上註明這款牛排為店內大熱,用鐵板上的紐西蘭西冷買少見少。平時10oz輕易食完,今餐爸爸要分比我食兩人先成功k.o.一個餐。牛排可以揀熟度,又可以從3款醬汁再揀,再揀薯菜/飯/意粉,自由度高。值得提是牛肉紋理清楚,肉質軟嫩非常容易咀嚼,不像經過化學處理。另加既跟餐小食,好味到飽都要食。蒜香蜜糖雞翼多肉有肉汁,甜甜蜜蜜味小朋友一定喜歡。炸芝士同放題一樣味道,芝士味極濃無得頂。我的羊扒焗意粉芝士漏出碗邊好邪惡,mozzarella帶來拉絲效果,亦混合其他芝士帶出奶的味道。羊扒有兩件肉厚冧滑
父親這晚不想吃麵飯,怎料扒餐份量更甚。
炸芝士同放題一樣味道,芝士味極濃無得頂。
我的羊扒焗意粉芝士漏出碗邊好邪惡,mozzarella帶來拉絲效果,亦混合其他芝士帶出奶的味道。羊扒有兩件肉厚冧滑,羶味就不算濃。因為肉的份量大可以唔需要食意粉,建議推出鐵板羊扒餐。
意粉食唔到黑松露味道,但有牛肝菌的香都可以接受。
最後以沙律消解油膩,調配的沙拉醬醒胃。三文魚雖則只有兩件,但三十數元無投訴吧,下次有機會再試廣島蠔啦。